EXCLUSIV  OUG privatizare Sănătate. Val Vâlcu: Asta e, de fapt, problema! Nu ordonanța de urgență! Care sunt riscurile

Spital foto ilustrativ
Spital foto ilustrativ

Jurnalistul Val Vâlcu a explicat care este, de fapt, problema cu ordonanța de urgență care liberalizează accesul furnizorilor privați de servicii medicale la programele naționale de sănătate coordonate de CNAS.

”Problema nu este ordonanța de urgență, ci normele de aplicare ale Ministerului Sănătății. Cum va fi ”apărat”, până la urmă, sistemul public”, a zis jurnalistul Val Vâlcu. Riscurile sunt închiderea unor spitale, diminuarea unor salarii ale personalului medical, scăderea accesului pacienților la servicii medicale care nu au bani de privat, iar medicii vor ajunge să opteze între a lucra la stat sau la privat.

Predictibilitatea

În momentul de față, spitalele publice aveau o predictibilitate, știau la începutul anului cam de ce buget vor dispune. În schimb, la spitalele private, investitorul are un dezavantaj - își asumă un risc în sensul că nu știe câți pacienți vor veni, dar și un avantaj - poate avea și profit. La stat apare riscul să nu existe fonduri suficiente, fără să aibă posibilitatea de a obține profit, de a face rezerve. La privat, dacă îți merge bine un an-doi, în al treilea poți trăi din rezerve sau credite. Lipsa de predictibilitate este o problemă.

Spitale închise sau salarii mai mici

În al doilea rând, dacă nu se alocă bani suplimentari, se va reduce finanțarea spitalelor publice. În momentul de față, acestea funcționează, așa cum am spus mai sus, fără rezerve și fără profit. Dacă le reduci finanțarea înseamnă că nu își vor mai face indicatorii. Ca urmare, fie vor scădea salariile medicilor, fie unele spitale se vor închide. 

Medicii trebuie să aleagă: să lucreze la stat sau la privat

În al treilea rând, în prezent, medicii lucrează atât în spitalele private, cât și în cele de stat. La privat își pot negocia comisioanele în funcție de câți pacienți aduc în instituție. În acest caz, unde va îndruma pacientul - la stat sau la privat? Până acum, spitalele private cu spitalele publice nu erau în competiție. În momentul în care vor fi competitori pe piață, cum se va tranșa această problemă? Li se va interzice medicilor de la privat să lucreze și la stat? Unde va duce Salvarea cazul critic? Unde vrea pacientul? La stat sau la privat? 

”Aceste lucruri ar trebui dezbătute atunci când aplicăm ordonanța pentru a ști despre ce discutăm. Nu ordonanța de urgență este problema, ci normele de aplicare. Lumea trebuie să știe aceste lucruri pentru a putea opta în cunoștință de cauză”, a concluzionat ziaristul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel