Ordonanța militară nr. 4 - Persoanele de peste 65 de ani. Informații vitale

În Ordonanța militară nr. 4, prezentată de Marcel Vela, duminică seara, la sediul MAI, există două articole de interes pentru persoanele de peste 65 de ani. 

Potrivit articolului 1, din Ordonanța militară nr. 4, persoanele de peste 65 de ani se vor putea deplasa în afara locuinței/gospodăriei pe întreaga perioadă a zilei, doar în cazul în care trebuie să-și rezolve problemele de natură medicală. Pentru acest lucru, oamenii trebuie să completeze și să aibă la ei o declarație de propria răspundere, conform precizărilor din art.1 (2), prezentat mai jos.

De asemenea, persoanele de peste 65 de ani pot părăsi locuinţa/gospodăria şi în intervalul orar 20.00-21.00, doar pentru a asigura nevoile animalelor de companie sau domestice, în apropierea casei/blocului. În acest caz, nu au nevoie de declarația pe proprie răspundere.

Ordonanța militară nr.4 - Art.1

Iată textul art. 1 din Ordonanța militară nr. 4, care se referă la situația persoanelor de peste 65 de ani:

"Art.1 - (1) Circulația persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani, în exteriorul locuinței/gospodăriei, este permisă și în afara intervalului orar 11.00-13.00, dacă aceasta se face pentru rezolvarea problemelor de natură medicală, precum tratamentele oncologice planificate, dializă etc. folosind mijloacele proprii de deplasare sau ale familiei/susținătorilor sau, după caz, mijloacele de transport sanitar special destinat.

(2) Pentru verificarea motivului deplasării în situațiile prevăzute la alin. (1) se prezintă o declarație pe propria răspundere completată în prealabil, care trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței, motivul și locul deplasării, data și semnătura.

(3) Circulația persoanelor prevăzute la alin.(1), în afara locuinței/gospodăriei, este permisă și în intervalul orar 20.00 – 21.00, dacă aceasta se face pentru a asigura nevoile animalelor de companie/domestice doar în proximitatea locuinței/gospodăriei. Declarația pentru acest interval orar nu este necesară atunci când deplasarea se face în acest scop.

(4) Măsurile se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanțe militare în Monitorul Oficial al României, Partea I", se arată în articolul 1 al Ordonanței militarea nr.4, emis de ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela.

Ordonanța militară nr.4 - Art.2

Persoanelor de peste 65 ani li se va asigura accesul cu prioritate în zonele de aprovizionare, în intervalul 11.00 - 13.00. Accesul celorlalte persoane va fi limitat.

Iată textul art. 2 din Ordonanța militară nr. 4, care prevede acest aspect:

"Art.2 - (1) Operatorii economici care comercializează alimente și produse de strictă necesitate și care își desfășoară activitatea în condițiile dispuse prin ordonanțe militare în perioada stării de urgență își vor organiza programul de lucru pentru a facilita și a asigura, cu prioritate, accesul persoanelor de peste 65 de ani în intervalul orar 11.00-13.00, limitând, în acest interval, accesul persoanelor din alte categorii de vârstă.

(2) Măsura se aplică începând cu data de 30 martie 2020", se arată în articolul 2 al Ordonanței militarea nr.4, emis de ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel