Orban: Sunt probleme în Diaspora! În jumătate de oră depunem solicitare

Ludovic Orban
Ludovic Orban

Liderul PNL, Ludovic Orban, a solicitat prelungirea programului de votare în secțiile din Diaspora și a acuzat nereguli în unele centre de votare.

”Continuăm să semnalăm probleme în exercitarea dreptului de vot, continuăm să semnalăm ilegalități, continuăm să semnalăm tentative de încercare de împiedicare a exercitării dreptului de vot. Constatăm cu revoltă că autoritățile nici măcar în urma declarației noastre nu au luat măsuri pentru fluidizarea procesului de votare, mai ales în secțiile de votare din diaspora, dar și în secții de votare din marile orașe, a declarat Orban în fața presei. 

Partidul Național Liberal va depune la Biroul Electoral Central o cerere de prelungire a programului de vot, de la ora 21:00 până la ora 23:00. Este clar, că pe analiza numărului de persoane, care pot să voteze pe parcursul unei ore, cetățenii români care stau la coadă în diaspora, nu au cum să își exercite toți dreptul de vot. Ca atare, obligația Biroului Electoral Central este aceea de a interpreta legea, astfel încât să permită exercitarea dreptului de vot al fiecărui cetățean român, care intenționează să voteze. 

Nu există niciun argument legal, care să împiedice prelungirea programului de votare până la ora 23:00, astfel încât să permită cetățenilor români să își exercite dreptul fundamental la vot. 

Biroul Electoral Central are bază legală pentru că în legea referendumului era clar că este permis dreptul de vot până la ora 23:00, iar acolo unde există neclarități sau prevederi contrare, Biroul Electoral Central are dreptul de a lua decizii clarificatoare, care să permită exercitarea dreptului de vot”.

 

În jumătate de oră depunem cererea. Plângere împotriva lui Meleșcanu

” Oricum am anunțat că mâine depunem plângere penală împotriva ministrului de Exerne și considerăm clar că a existat o tentativă , că a existat o premeditare în ceea ce privește împiedicarea exercitării dreptului de vot, în condițiile în care se știa de săptămâni bune că este o intenție de vot enormă în diaspora și nu s-a făcut nimic pentru a putea fluidiza procesul de votare. Nu s-au mărit numărul de secții la nivelul solicitărilor, de altfel, premeditarea se vede și prin prisma faptului că la alegerile pentru Parlamentul European, nu s-a mai permis acea procedură legală specifică altor alegeri, prin care un număr de minim 100  de cetățeni pot să solicite înființarea unor secții de votare. În plus, numărul de cabine de vot, care au fost asigurate, este infim față de necesitățile în care numărul celor care votează pe ore indică foarte clar că nu va fi posibil pentru toți cetățenii români care stau la coadă să își exercite dreptul de vot. 

Cred că în jumătate de oră depunem, am mai trimis solicitări clarificatoare. Deci, am solicitat Biroului Electoral Central să dea o decizie foarte clară că sunt valabile buletinele de vot ale cetățenilor români care au votat la referendum, care au ștampila de control aplicată și în alt loc decât acolo unde era prevăzut inițial sau prin care președintele Biroului Electoral al secției de votare  a uitat să le ștampileze”, a precizat Orban.

De asemenea, tragem un semnal de alarmă către Ministerul de Externe, că sunt multe secții de vot în diaspora unde se vor termina buletinele de vot, repet, multe secții de votare in diaspora unde se vor termina buletinele de vot. Așa ceva este inadmisibil, așa ceva nu poate fi acceptat și cerem Guvernului să găsească imediat o soluție pentru a asigura un număr de buletine de vot, atât la referendum cât și la alegerile pentru Parlamentul European, astfel încât să fie asigurat dreptul la vot pentru fiecare cetățean român din diaspora, a adăugat liderul PNL.

Nu s-a rezolvat problema votului în spitale

”Nici până acum nu s-a rezolvat problema dreptului de vot în secțiile de votare pentru cetățenii români, care sunt internați în spitale. Din nou, solicităm președinților Birourilor Electorale ale secțiilor de votare, care au spitale pe raza secției de votare să permită deplasarea urnei mobile în aceste spitale publice, pentru a permite exercitarea dreptului de vot pentru cetățenii români, care sunt internați în spitale și care au dreptul să voteze și care și-au exprimat intenția de a-și exprima acest drept de vot. 

Constatăm că în din ce în ce mai multe județe și secții de votare din diaspora apar probleme. Nu există liste suplimentare și din această cauză, zeci și sute de români, care vor să voteze în altă secție de votare decât în secția arondată unde domiciliază, nu pot să își exercite dreptul de vot. Facem apel la autorități să asigure aceste liste electorale suplimentare la nivelul fiecărei secții de votare pentru că altfel poate fii interpretată absența listelor suplimentare, ca o tentativă de împiedicare a exercitării dreptului de vot.

 Presiuni pe cetățeni să nu voteze la referendum

Continuă prezența aleșilor locali, care pun presiune pe cetățeni să nu voteze la referendum, în Olt în Icoana, în Bistrița în Lechința, în Bihor în Lugașu de Jos, în  tot mai multe localități unde ne luptăm, practic, cu primarii PSD-ului sau viceprimarii PSD-ului, care încearcă să-i determine pe cetățeni în jurul secției de votare să nu-și exercite dreptul de vot la referendum.

Cunoașteți cazul de la Constanța, în care o rudă a domnului Făgădău a încercat să ia 5 buletine de vot și în urma semnalării făcute de reprezentantul Partidului Național Liberal în secția de votare, a fost dusă la secția de Poliție. Vă dați seama, dacă rudele unor oameni care dețin funcții importante încearcă să exercite un vot multiplu, ce se întâmplă în localități unde nu există o prezență atât de serioasă și de puternică, dacă și-au permis să o facă în Constanța.

De asemenea, continuă turismul electoral în localități care nicidecum nu sunt renumite pentru a fi puncte de atracție turistică, continuă să fie autocare și în București și în Dâmbovița la Pietrari și în județul Giurgiu la Bucov și în multe alte localități.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel