Omicron reprezintă un risc global "foarte ridicat", lumea să se pregătească - OMS

Foto Pexels
Foto Pexels

Este posibil ca varianta Omicron a coronavirusului să se răspândească la nivel internațional, prezentând un risc global "foarte ridicat" de valuri de infecție care ar putea avea "consecințe grave" în unele zone, a declarat luni Organizația Mondială a Sănătății (OMS), conform Reuters.

Agenția a îndemnat cele 194 de state membre ale sale să accelereze vaccinarea grupurilor cu prioritate ridicată și, în anticiparea creșterii numărului de cazuri, să "se asigure că există planuri" pentru a menține serviciile de sănătate esențiale.

"Omicron are un număr fără precedent de mutații de vârf, dintre care unele sunt îngrijorătoare pentru impactul lor potențial asupra traiectoriei pandemiei", a precizat OMS. "Riscul global global legat de noua variantă este evaluat ca fiind foarte ridicat".

Până în prezent, nu a fost raportat niciun deces legat de Omicron, deși sunt necesare cercetări suplimentare pentru a evalua potențialul Omicron de a trece de protecția indusă de vaccinuri și de infecțiile anterioare, a precizat OMS.

"Creșterea numărului de cazuri, indiferent de o schimbare a gravității, poate reprezenta o solicitare copleșitoare pentru sistemele de sănătate și poate duce la o creștere a morbidității și mortalității. Impactul asupra populațiilor vulnerabile ar fi substanțial, în special în țările cu o acoperire vaccinală redusă", a precizat instituția.

Varianta a fost raportată pentru prima dată la OMS pe 24 noiembrie din Africa de Sud, unde infecțiile au crescut vertiginos.

VEZI ȘI: Japonia se alătură Israelului și interzice accesul străinilor, pe fondul răspândirii Omicron

Japonia a anunțat luni că își va închide granițele pentru străini, cea de-a treia economie a lumii alăturându-se Israelului în luarea celor mai dure măsuri împotriva noii variante Omicron, scrie Reuters.

Cu toate acestea, piețele și-au recăpătat calmul, investitorii așteptând mai multe detalii despre această variantă, după ce săptămâna trecută s-au prăbușit din cauza temerilor că aceasta ar putea aduce noi restricții.

Potențial mai contagioasă decât variantele anterioare, Omicron, identificată pentru prima dată în Africa de Sud, a fost descoperită în Australia, Belgia, Botswana, Marea Britanie, Canada, Danemarca, Franța, Germania, Hong Kong, Israel, Italia, și Olanda.

Ar putea dura "de la câteva zile la câteva săptămâni" pentru a înțelege nivelul de gravitate al Omicron, spune Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel