Omicron, carantină și noi restricții. Rafila: Nu există justificare nici măcar din punct de vedere epidemiologic!

Sursă foto: Facebook - Alexandru Rafila
Sursă foto: Facebook - Alexandru Rafila

Alexandru Rafila nu exclude apariția variantei Omicron în cazul celor trei români din Africa de Sud.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a spus, joi, 2 decembrie, că nu exclude ca la secvențiere, cele trei cazuri de infectare din Africa de Sud să fie cu noua tulpină Omicron.

„Așteptăm rezultatele. Sigur că nu este exclus să fie și noua tulpină, pentru că, în mod evident, din zona din care vin persoanele respective încet-încet tulpina dominantă devine Omicron, în detrimentul tulpinii Delta”, a spus Alexandru Rafila, joi dimineață, la Antena 3.

De asemenea, Alexandru Rafila a spus că nu se poate discuta deocamdată de noi restricții, pentru că sunt doar câteva cazuri și nici acelea nu au deocamdată rezultatul secvențierii.

„Ne pregătim în primul rând prin dezvoltarea serviciilor ambulatorii și dezvoltarea capacității de testare, care să permită oamenilor să beneficieze de tratament înainte să apară complicațiile și să nu supra-aglomereze spitalele pe de o parte, iar pe de altă parte trebuie să convingem oamenii să își vaccineze familiile, în primul rând persoanele vârstnice și cei cu boli cronice. Noi acolo avem problema importantă. Avem doar 30% din populația cu vârsta de peste 70 de ani vaccinată, față de alte țări care au această categorie protejată în mod esențial și atunci cred că dacă vrem să avem sărbătorile în liniște trebuie să încurajăm oamenii în această lună să își vaccineze vârstnicii și persoanele cu boli cronice din familie”, a mai spus ministrul Alexandru Rafila.

Întrebat dacă se va impune carantina în cazul creșterii cazurilor, Alexandru Rafila a răspuns: „Nu se pune problema în acest moment, pentru că nu există justificare nici măcar din punct de vedere epidemiologic”.

Amintim că trei persoane sosite din Africa de Sud au fost confirmate cu SARS-CoV-2. Au fost testate pe aeroporturile din București și Baia Mare la momentul aterizării, iar rezultatele pozitive au venit miercuri.

Sub 25.000 de români s-au vaccinat de Ziua Națională

Amintim că sub 25.000 de români s-au vaccinat, miercuri, de Ziua Națională, conform statisticii realizate de Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19.  

2.124 români au primit vaccinul Johnson&Johnson și 34 doza booster, 3.194 prima doză de Pfizer BioNTech, 9.369 a doua doză de Pfizer BioNTech și 8.936 a treia doză, 77 prima doză de Moderna, 374 doza a doua și 729 a treia doză.

În total, România are 7.754.768 de persoane vaccinate, din care 7.444.912 cu schema completă și 1.575.109 inclusiv cu a treia doză.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel