Olaf Scholz: Condamnarea lui Navalnîi, incompatibilă cu principiile statului de drept

Olaf Scholz, cancelarul Germaniei (captură video)
Olaf Scholz, cancelarul Germaniei (captură video)

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că condamnarea opozantului rus Aleksei Navalnîi, aflat în închisoare şi care riscă o pedeapsă suplimentară de zece ani în Rusia, este "incompatibilă cu principiile unui stat de drept".

'În ceea ce îl priveşte pe Navalnîi, poziţia mea este foarte clară: condamnarea este incompatibilă cu principiile statului de drept', a declarat cancelarul german întrebat în conferinţa de presă comună cu Vladimir Putin cu privire la soarta opozantului rus, care a primit îngrijiri în Germania în 2020 după otrăvirea sa cu agent neurotoxic Noviciok, imputată serviciilor secrete ruse, potrivit AFP, citat de Agerpres.

Un tribunal rus a început marţi judecarea lui Navalnîi în închisoarea din Pokrovsk (regiunea Vladimir), unde adversarul nr.1 al Kremlinului se află de peste un an şi care riscă alţi zece ani de detenţie.

Anchetatorii îl acuză pe Aleksei Navalnîi de deturnarea a peste 356 milioane de ruble (4,1 milioane de euro) din donaţiile făcute organizaţiei sale anticorupţie (Fondul de luptă împotriva corupţiei /FBK) închisă între timp de justiţia rusă.

Opozantul neagă că ar fi deturnat 'o singură copeică' şi denunţă urmăriri penale declanşate împotriva sa pentru a-l ţine cât mai mult după gratii şi a-l împiedica să denunţe corupţia şi a se opune Kremlinului. 

VEZI ȘI: Scholz a preluat ștafeta de la Merkel și a promis Germaniei „un nou start“ / VIDEO

Olaf Scholz a preluat funcția de cancelar al Germaniei de la Angela Merkel și a promis Germaniei „un nou start“

Olaf Scholz a promis miercuri Germaniei "un nou start" cu prilejul foarte aşteptatei preluări a funcţiei de la Angela Merkel, care a părăsit cancelaria după 16 ani la frâiele ţării, relatează AFP.

Lidera conservatoare, care aproape a egalat, lipsindu-i doar nouă zile, recordul de longevitate al mentorului său, Helmut Kohl, l-a primit la ora 14.00 GMT la cancelarie pe succesorul său, care i-a oferit un impozant buchet de flori.

Angela Merkel i-a cerut celui care cu puţin timp în urmă îi era vicecancelar "să lucreze pentru binele" Germaniei. La rândul său, Scholz i-a adus un omagiu pentru "tot ce a făcut pentru ţara noastră" şi a promis "un nou start".

Cea supranumită "eterna cancelară" a părăsit apoi definitiv sediul guvernului federal şi va aborda, după 31 de ani de carieră politică, o nouă etapă a vieţii sale, înconjurată încă de mister, potrivit France Presse.

Prezentă în Bundestag în cursul dimineţii pentru a asista la alegerea succesorului său, Angela Merkel, care rămâne una din personalităţile preferate ale germanilor, a fost îndelung aplaudată de deputaţi, majoritatea în picioare, înainte de deschiderea şedinţei plenare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel