Scholz a preluat ștafeta de la Merkel și a promis Germaniei „un nou start“ / VIDEO

Scholz a preluat ștafeta de la Merkel și a promis Germaniei „un nou start“  /  Sursă foto: Captură YouTube
Scholz a preluat ștafeta de la Merkel și a promis Germaniei „un nou start“ / Sursă foto: Captură YouTube

Olaf Scholz a preluat funcția de cancelar al Germaniei de la Angela Merkel și a promis Germaniei „un nou start“.

Olaf Scholz a promis miercuri Germaniei "un nou start" cu prilejul foarte aşteptatei preluări a funcţiei de la Angela Merkel, care a părăsit cancelaria după 16 ani la frâiele ţării, relatează AFP.

Lidera conservatoare, care aproape a egalat, lipsindu-i doar nouă zile, recordul de longevitate al mentorului său, Helmut Kohl, l-a primit la ora 14.00 GMT la cancelarie pe succesorul său, care i-a oferit un impozant buchet de flori.

Angela Merkel i-a cerut celui care cu puţin timp în urmă îi era vicecancelar "să lucreze pentru binele" Germaniei. La rândul său, Scholz i-a adus un omagiu pentru "tot ce a făcut pentru ţara noastră" şi a promis "un nou start".

Cea supranumită "eterna cancelară" a părăsit apoi definitiv sediul guvernului federal şi va aborda, după 31 de ani de carieră politică, o nouă etapă a vieţii sale, înconjurată încă de mister, potrivit France Presse.

Prezentă în Bundestag în cursul dimineţii pentru a asista la alegerea succesorului său, Angela Merkel, care rămâne una din personalităţile preferate ale germanilor, a fost îndelung aplaudată de deputaţi, majoritatea în picioare, înainte de deschiderea şedinţei plenare.

Olaf Scholz, ales cu o majoritate confortabilă de deputaţii din Bundestag, şi-a preluat noul birou şi se va confrunta cu primele dificultăţi ale mandatului său de patru ani.

În cursul dimineţii, acest politician auster de 63 de ani a depus jurământul în Bundestag dând citire articolului 56 din legea fundamentală, prin care a promis în special să-şi consacre "forţele binelui poporului german".

Olaf Scholz a intuit de la 12 ani că va deveni cancelar al Germaniei

Reputat pentru sobrietatea sa, noul şef al guvernului, surâzător, a fost felicitat de numeroşi aleşi, a primit buchete de flori şi a pozat pentru numeroase selfie-uri. Părinţii şi soţia sa, Britta Ernst, ministru regional social-democrat, au asistat la eveniment.

Tatăl său, în vârstă de 86 de ani, a mărturisit că fiul său, un fel de "domnul ştie-tot" când era copil, i-a spus de la vârsta de 12 ani că va deveni cancelar.

Marginalizat în propriul său partid (SPD) în urmă cu doi ani, Olaf Scholz se află acum în fruntea primei economii europene, într-o echipă inedită formată împreună cu Verzii şi Liberalii din FDP.

Feminist convins, Olaf Scholz a preluat frâiele unui guvern format pentru prima dată din la fel de mulţi bărbaţi şi femei, acestea urmând să ocupe posturi cheie precum cel de Afaceri Externe sau Interne.

De mai multe ori ministru şi fost primar al oraşului Hamburg, Scholz a primit numeroase felicitări de la lideri din toată lumea.

Reacții internaționale după numirea lui Scholz în funcția de cancelar

Preşedintele francez Emmanuel Macron i-a promis lui Olaf Scholz să scrie "continuarea împreună", iar preşedinta Comisiei Europene, germana Ursula von der Leyen, a precizat că intenţionează să colaboreze cu el "pentru o Europă puternică.

Olaf Scholz se va întâlni cu amândoi vineri, în prima sa deplasare externă în noua calitate.

Kremlinul şi-a exprimat speranţa privind "o relaţie constructivă" cu noul cancelar, după ani de tensiuni între Moscova şi Berlin, alimentate de otrăvirea lui Aleksei Navalnîi şi de afacerile de spionaj imputate Rusiei.

Preşedintele chinez Xi Jinping a anunţat că China este gata să ridice "la un nou nivel" relaţiile cu Germania.

Rapiditatea lui Xi Jinping în a-l felicita pe noul cancelar german contrastează cu tratamentul aplicat preşedintelui american Joe Biden. Verzii, care o dau pe noua şefă a diplomaţiei, Annalena Baerbock, promit totuşi să înăsprească tonul faţă de Beijing, scrie Agerpres.

CITEȘTE ȘI   -    Noul guvern din Germania susține proiectul „Statele Unite ale Europei“

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel