Oana Pellea se plânge lui Iohannis: Susţineţi artiştii! Nu ne dorim să ne întreţineţi!

Actriţa Oana Pellea îi cere preşedintelui Klaus Iohannis, într-o scrisoare deschisă, soluţii pentru ca toţi artiştii să poată performa - atât în folosul oamenilor, dar şi pentru a se putea întreţine.

'Vă scriu din postura unui om care activează în domeniul cultural şi înţelege impasul prin care trece nu doar ţara, dar şi cultura din România. Vă scriu din postura unui om care înţelege impasul artiştilor, al oamenilor de cultură şi pentru a vă reaminti că existăm. Ştiu, nu aţi uitat. Ne-aţi arătat cât apreciaţi cultura şi ştiţi sigur că aceasta nu trebuie ignorată, cu atât mai mult într-o perioadă în care poate deveni o sursă de speranţă. (...)

Vă scriu ca să ne susţineţi. Nu ne dorim să ne întreţineţi, dar vă rugăm să găsiţi soluţii de o manieră în care toţi artiştii să poată performa. Să poată performa în folosul oamenilor, dar şi pentru a se putea întreţine, pentru că însăşi existenţa noastră ca artişti e pusă sub semnul întrebării', scrie Oana Pellea pe pagina sa de Facebook.

'Ştiţi la fel de bine ca şi noi...'

'Ştiţi la fel de bine ca şi noi câţi oameni, în această perioadă, s-au hrănit cu cultură sau şi-au luat speranţa din cultură. Ştiţi la fel de bine ca şi noi câţi oameni au citit cărţi, au privit filme, au ascultat muzică sau teatru radiofonic pentru a diminua efectele acestei pandemii, pentru a găsi bucurie în artă. Ştiţi la fel de bine ca şi noi câţi oamenii au găsit bucurie în artă şi la cât de greu e să găseşti bucurie în orice în vremuri de criză. Ştiţi ca şi noi că actul cultural este un act de educaţie. (...)

Ştiţi la fel de bine ca şi noi, domnule preşedinte, că arta, înainte de toate, înainte de a fi creaţie, este emoţie, este hrană pentru spirit. Arta este emoţie pozitivă. Ştiţi la fel de bine ca şi noi câţi oameni au plâns de bucurie în contact cu arta şi vă adresez rugămintea de a ne susţine în demersul nostru de a aduce lacrimile de bucurie în ochii tuturor oamenilor, într-un moment în care toţi ne obişnuim, din păcate, să plângem de tristeţe sau de deznădejde', mai arată Oana Pellea.

'Avem nevoie de măsuri foarte clare'

'Vă rog să ne susţineţi în a salva arta şi cultura din România. Avem nevoie de măsuri foarte clare, concepute de oameni care au competenţă în domeniul cultural, oameni care înţeleg natura artistică şi valoarea ei. Avem nevoie de legi clare care să susţină actul cultural. Avem nevoie de o regândire a întregului domeniu artistic. Avem nevoie să reamintim cât mai multor oameni că însăşi cultura e o prioritate şi nu un domeniu lăsat pe ultimul plan', afirmă actriţa.

Domeniul cultural să nu rămână ultimul la care se gândeşte statul...

'Vă scriu, pentru că înţeleg gravitatea situaţiei pe care o traversăm noi ca popor, dar sper, cu ajutorul dumneavoastră, ca domeniul cultural să nu rămână ultimul la care se gândeşte statul. Asta ar fi în detrimentul tuturor. Vă mulţumesc că ne ascultaţi şi, indiferent de răspunsul dumneavoastră, vă doresc să vă văd cât mai repede prezent la orice spectacol la care să ne bucurăm împreună, pentru că mai ales noi, românii, putem să vedem comedia în orice dramă, pentru că hazul de necaz e genetic la noi. Domnule preşedinte, susţineţi artiştii, susţineţi toţi oamenii din domeniul cultural, ca să se bucure toată lumea, ca să râdă toată lumea, pentru că, indiferent de pandemie, noi, românii, ştim un lucru: Cine râde la urmă, o face pentru că are umor. Iar umorul e un semn de inteligenţă', concluzionează Oana Pellea în scrisoarea deschisă adresată preşedintelui Klaus Iohannis.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel