Un nou tip de coronavirus care a apărut la câini se transmite și la oameni - STUDIU

Foto cu caracter ilustrativ Pixabay
Foto cu caracter ilustrativ Pixabay

Cercetătorii ar fi identificat un nou tip de coronavirus, care a apărut inițial la câini, dar se transmite și la oameni.

Un nou tip de coronavirus despre care se crede că a apărut inițial la câini a fost detectat la pacienții spitalizați cu pneumonie în  perioada anilor 2017-2018 și poate fi al optulea coronavirus unic cunoscut prin a provoca boli la om dacă este confirmat ca agent patogen, arată un nou studiu citat de Reuters.

Autorii studiului, publicat joi în revista Clinical Infectious Diseases, au declarat că descoperirile lor au subliniat amenințarea pentru sănătatea publică a coronavirusurilor provenite de la animale.

Cercetătorii au testat probe de tampon nazal prelevate de la 301 de pacienți cu pneumonie la un spital din Sarawak, estul Malaeziei. Opt dintre eșantioane, în majoritate de la copii sub 5 ani, au ieșit pozitive pentru un coronavirus canin. Secvențierea genomică suplimentară a constatat că noua tulpină, denumită CCoV-HuPn-2018, împărtășea caracteristicile altor coronavirusuri despre care se știe că au infectat pisici și porci, dar a fost în mare parte similară cu una despre care se știe că infectează câinii. De asemenea, conținea o deleție genetică sau mutație, care nu a fost găsită în niciun coronavirus canin cunoscut, dar a fost prezentă în tulpini umane, cum ar fi SARS-COV și SARS-COV-2, virusul din spatele pandemiei COVID-19. Sursa coronavirusului SARS-COV-2 în sine, indiferent dacă este animal sau altul, rămâne neclară.

Există 7 coronavirusuri care provoacă boli la om

Autorii lucrării au declarat că descoperirile au indicat că virusul a sărit recent de la animale la oameni, dar a subliniat că sunt necesare mai multe studii pentru a determina dacă acesta poate fi transmis între oameni. De asemenea, au spus că nu este clar dacă virusul ar putea îmbolnăvi oamenii, observând că este posibil să fie pur și simplu „transportat” în căile respiratorii ale pacientului fără a provoca boli.

Există șapte coronavirusuri despre care se știe că provoacă boli la om: patru care cauzează răceala obișnuită și trei care cauzează bolile cunoscute sub numele de SARS, MERS și COVID-19.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel