EXCLUSIV  NOUL protocol de TESTARE COVID-19. Patriciu Achimaş-Cadariu: "NU ne permitem să GREȘIM"

Prof. univ. dr. Patriciu Achimaş-Cadariu, directorul medical al Institutului Oncologic din Cluj-Napoca, a vorbit în exclusivitate pentru DC NEWS despre noul protocol de testare aprobat de Ministerul Sănătății, pentru depistarea cazurilor de COVID-19.

Ministerul Sănătății a aprobat astăzi noul protocol de testare prin creșterea numărului de persoane testate și prin includerea în prioritățile de testare pentru COVID-19 a unor categorii de pacienți cu risc mare de forme severe și deces.

Deoarece pacienții oncologici se află într-o grupă de risc în fața infectării cu SARS-COV, Patriciu Achimaş-Cadariu, directorul medical al Institutului Oncologic  și fost ministrul al Sănătății a decis, în urmă cu ceva timp, să treacă la o altă tactică și anume testarea întregului personal și al pacienților internați, metodă adoptată astăzi de Nelu Tătaru, în toată țara. 

Iată ce spune Patriciu Achimaş-Cadariu

"Decizia pe care am luat-o noi, o hotărâsem la începutul epidemiei, știind faptul că la un moment dat, în momentul în care în comunitate vor fi foarte multe cazuri, vor apărea, pe cale de consecință, și foarte multe cazuri asimptomatice care evident vor trece de triaj, nemanifestând simptomele care sunt căutate la triajul epidemiologic și atunci, testarea este singura modalitate de a-i pune în evidență. La pacienții noștri, cei oncologici, dar și la alte categorii curprinse în ordin, este o situație cu totul particulară prin faptul că au imunitatea afectată de boala în sine, de tratamentele pe care le urmează, astfel încât nu ne putem permite să greșim punând în aceleași saloane pacienți cu COVID și pacienți fără noul coronavirus. În același timp, trebuie verificat și personalul, iar toate aceste lucruri le-am avut în vedere atunci când am gândit această strategie și ordinul evident că urmează această logică pe care noi o considerăm foarte bună pentru că în primul și în primul rând ajută pacienții", a declarat Patriciu Achimaş-Cadariu, în exclusivitate pentru DC NEWS. 

Teste și capacitatea de testare

Patriciu Achimaş-Cadariu ne-a vorbit despre numărul de teste, dar și despre capacitatea de testare pe care o avem la nivel național și pe care o are Institutului Oncologic din Cluj-Napoca. 

"Eu îmi doresc să avem suficiente teste și sunt sigur că de acest lucru se va avea grijă. Capacitatea de testare este o problemă la nivel național, dar noi suntem într-o situație fericită, având și posibilitatea de testare, recunosc. Nu vreau să extrapolez și în niciun caz să dau sfaturi de Sănătate Publică sau de epidemiologie, nu sunt specialist în aceasta, ci pur și simplu mă gândesc la grija față de pacienții oncologici și modul în care putem să acționăm cel mai bine în acest sens", a completat el. 

Citește și: NOUL protocol de TESTARE pentru COVID-19. Nelu Tătaru, ANUNȚ. Categoriile vizate

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel