Noi simptome Covid-19. Expert: Înainte, de teama contagiunii, erau puțin descrise

După un an de studiu al noului coronavirus SARS-CoV-2, care cauzează Covid-19, au fost descrise simptome respiratorii, trombotice, neurologice, digestive sau cutanate.
După un an de studiu al noului coronavirus SARS-CoV-2, care cauzează Covid-19, au fost descrise simptome respiratorii, trombotice, neurologice, digestive sau cutanate.

După un an de studiu al noului coronavirus SARS-CoV-2, care cauzează Covid-19, au fost descrise simptome respiratorii, trombotice, neurologice, digestive sau cutanate. Acum, o echipă de cercetători din Madrid, condusă de dermatologul de la Spitalul Universitar La Paz Almudena Nuño, a identificat și alterări ale limbii și ale mucoasei bucale ca simptom al Covid-19.

Studiul, publicat acum în Sciencedirecte, a fost realizat în aprilie 2020 la fostul spital de campanie IFEMA cu 666 pacienți care aveau Covid-19. Dintre aceștia, 78 (11,7%) au prezentat modificări ale mucoasei bucale. Cel mai frecvent a fost papilita linguală anterioară tranzitorie în formă de U (11,5%) asociată sau nu cu edem lingual (6,6%); stomatită aftoasă (6,9%), mucozită (3,9%), glossită cu depapilare neuniformă -inflamarea limbii- (3,9%), arsură la nivelul gurii-senzație de arsură- (5,3%) și enantem (0,5%) . Majoritatea au raportat, de asemenea, disgeuzie asociată (pierderea gustului).

„Manifestările orale legate de Covid-19 au fost puțin descrise probabil din cauza fricii de contagiune în timpul explorării sau a lipsei de echipament de protecție în timpul primului val”, explică echipa de cercetători la care participă și medicii ai Centrului de Sănătate Colmenarejo (Madrid) și ai Serviciului de Dermatologie al Spitalului Universitar din Móstoles.

Simptomul oral cel mai frecvent asociat cu Covid-19 până în prezent a fost disgeuzia (alterarea simțului gustului), asociată sau nu cu anosmia (pierderea mirosului). Un alt simptom foarte frecvent este uscăciunea gurii, „a cărei cauză poate fi legarea virusului de receptorii ACE-2 ai glandelor salivare, care ar cauza distrugerea lor”, se arată în studiu.

Echipa condusă de Almudena Nuño avertizează asupra prejudecății eșantionului studiat: au fost analizați numai pacienții cu pneumonie Covid-19, nu și în cazurile asimptomatice sau ușoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel