Noi MĂSURI împotriva COVID-19. Declarații de presă la MAI - UPDATE

Foto Agerpres
Foto Agerpres

Autoritățile din România iau noi măsuri în lupta cu pandemia de coronavirus. În această seară, de la ora 21:00, au avut loc declarații oficiale de presă. 

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Marcel Vela, ministrul Afacerilor Interne și Bogdan Despescu, chestor șef de poliție și secretar de stat în Ministerul de Interne, au susținut în această seară, de la ora 21:00, declarații de presă la sediul Ministerului Afacerilor Interne. 

DC News vă prezintă mai jos principalele declarațiile ale autorităților și noile măsuri luate împotriva virusului COVID-19:

MARCEL VELA:

- Este a șasea zi de stare de urgență în România. Am reușit să ne atingem principalul obiectiv. Nu avem raspândire comunitară extinsă pe teritoriul României.

- Vreau să mulțumesc tuturor celor care faceți eforturi în această perioadă. Avem toți puterea de a continua această luptă. 

- Acum se adaugă un alt set de decizii extrem de importante: Am emis mai multe ordine!

- Am emis ordinul pentru respectarea regulilor de încarantinare și izolare.

- Tot ceea ce decidem are scopul de a limita riscurile la care se expune populația. Asemenea decizii sunt propuse împreună cu specialiști. Sunt aprobate de către domnul Ludovic Orban și aduse la cunoștința președintelui Klaus Iohannis. 

- Am indentificat posibilitatea de aducere în țară a unor echipamente.  

- Am desfășurat acțiuni în forță pentru cei care au încercat să speculeze această situație. 

- Ordonanță militară privind măsuri pentru limitarea răspândirii COVID-19:

- Art1. Se suspendă activitatea în cabinetele de medicină dentară. Măsura se aplică din 22 martie, ora 22:00. Au voie doar urgențele.

- Art2. Se suspendă comerțul cu amănuntul. (Se închid mall-urile, centrele comerciale). Măsura se aplică de mâine seară de la ora 22. 

- Art3. Circulația persoanelor se efectuează numai cu respectarea măsurilor de protecție împotriva COVID-19. Se interzic grupurile mai mari de trei persoane. 

- Art4. Între ora 06:00 și 22:00 se recomandă doar deplasările în interes profesional, bunuri alimentare sau farmaceutice. 

- Art5. Restricția sau permiterea circulației doar în anumite condiții: în intervalul orar 22-06, circulația în afara gospodăriei este permisă doar în anumite condiții. (Persoanele care ies în acest interval orar trebuie să completeze un formular cu motivul ieșirii, iar dacă se deplasează la muncă trebuie să arate o legitimație). Măsura intră în vigoare de mâine seară de la ora 22. 

- Art6. Se interzice intrarea pe teritoriul româniei a cetățenilor străini, cu excepția situației în care aceștia tranzitează teritoriul României prin înțelegeri cu alte state. Excepție: membrii de familie ai cetățenilor români. Măsura se aplică de mâine seară de la ora 22:00. 

- A trebuit să luăm o decizie cu privire la cei care nu respectă regulile de izolare sau carantinare. Ne așteptam să fie mai multă implicare din parea acestora. Persoanele izolate la domiciliu care părăsesc locația în care acestea au fost plasate, fără aprobare, sunt considerate persoane cu risc crescut de contagiozitate și sunt conduse și palsate în carantină sub pază. Măsurile se aplică imediat după publicarea hotărârilor în Monitorul Oficial. 

- Persoanele care au nevoie de susținere. Autoritățile locale au obligația să indentifice și să susțină persoanele singure de peste 65 de ani. 

- În ceea ce privește serviciul religios. Se pot oficia slujbe în lăcașurile de cult, fără accesul publicului, slujbele putând fi transmise în mass media sau în online. La înmormântări, slujbe de botez, nunți, etc, pot paricipa maxim 8 persoane. 

- Mai mute instituții vor putea aplica amenzi, printre ele ANAF, Poliția Locală, ANPC, Poliția de Frontieră.

- Dragi români, ne confruntăm cu una dintre cele mai mari crize din ultimii ani, este în puterea noastră să găsim resursele să arătăm forța pe care acest popor a avut-o dintotdeauna. Absența celor dragi este dureroasă, pierderea lor poate fi tragică. Rămâneți în casă. 

- Prioritatea noastră este viața românilor. 

- Vom rezista și acum, uniți ca unul. Dumnezeu să binecuvânteze România. 

BOGDAN DESPESCU:  

- În ultima săptămână. 14.000 de angajați au fost implicați în acțiuni de protecție socială. 

- Dispozitivul de polițiști de frontieră acționează la capacitate sporită. 

- Poliția Capitalei a efectuat mai multe percheziții în Ilfov și București. Au fost confiscate mii de măști de protecție și mănuși, dar și alte produse. Acestea au fost achiziționate și revândute la prețuri supraevaluate. Materialele sanitare vor fi donate către unitățile sanitare. 

- Într-un alt caz se fac cercetări față de un bărbat care ar fi vândut teste pentru coronavirus. 

- Apel către cetățeni să nu cumpere testări prin internet.  

- Peste 15.000 de persoane au fost verificate la nivel național, care proveneau din zone de risc. 

- Poliția de Frontieră a transmis către toate autoritățile publice locale listele cu cetățenii români veniți din străinătate. 

- Au fost deschise 117 dosare penale și s-au aplicat 329 de sancțiuni contravenționale. 

- Polițiștii Locali acționează pentru ordinea publică. Sprijină activitățile de verificare a celor aflați în autoizolare. 

- Sunt persoane inconștiente care decid să se joace cu sănătatea publică. Nu este de joacă și nu ne jucăm. 

- În final, le mulțumesc celor care fac eforturi pentru protejarea cetățenilor. 

RAED ARAFAT

- A fost operaționalizat centrul național de conducere a intervenției. 

- Continuă construirea spitalului ROL 2, în curtea spitalului Aslan. 

- Dacă avem un număr mare de pacienți presiunea mare va fi asupra centrelor de terapie intensivă. 

- Cel mai important lucru este siguranța celor care lucrează în sistem. 

- A fost o problemă cu lipsa echipamentelor în stocuri. Pot să spun acum că IGSU a semnat toate contractele subsecvente și trecem la livrarea materialelor prevăzute. 

- Ca să fie livrarea mai rapidă vom organiza preluarea produselor în regim de urgență și livrearea lor către unitățile de urgență, serviciile de ambulanță. 

- Primele măști de înaltă siguranță au fost deja distribuite. 

- De mâine sosesc materiale sanitare în cantități importante și urmează a fi distribuite de IGSU. 

- Subliniez un aspect. Populația s-a relaxat, oamenii au fost la picnic, afară, am fost nevoiți să emitem un mesaj RO-ALERT de prevenire. 

- Rugămintea noastră este să vă comportați cât mai responsabil pentru a vă proteja. Aplicați regulile de igienă. Evitați plecările dacă nu sunt justificate și respectați indicațiile autorităților. 

- Astăzi la ora 13:00 am avut 367 de cazuri confirmate, iar mâine vom comunica noile date. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel