Nicolai îl contrazice pe Băsescu: Situația din CSM nu influențează raportul MCV

nicolai
nicolai

Europarlamentarul Norica Nicolai susține că Parlamentul European nu este interesat de situația din CSM, ci de legile pentru siguranța națională. Pachetul de legi ale siguranței naționale zace în Parlament din 2007 în condițiile în care în 2005 România a cerut să fie monitorizată pe motiv că este țară coruptă. De atunci, ne plângem la Bruxelles și nu facem decât un singur lucru: ne punem eticheta de țară marginală și nu de țară membră a UE. 

Comisia Europeană va da publicității raportul MCV. Contextul din România nu este unul fericit, în condițiile în care au loc conflicte interne în cel mai înalt for al magistraturii, Consiliul Superior al Magistraturii. În conflict au fost angrenate și ANI și DNA. Președintele Traian Băsescu propunea săptămâna trecută o soluție pentru rezolvarea conflictului din Justiție, pentru a influența pozitiv raportul MCV. Europarlamentarul Norica Nicolai îl contrazice și spune că situația din CSM nu influențează raportul, ci, mai degrabă, este influențat de legile pentru siguranța națională.

Europarlamentarul susține că acțiunile ministrului Justiției, Mona Pivniceru, de a comunica cu membrii Parlamentului și ai Comisiei sunt o influență bună. Reprezentanții CE și-au schimbat optica și nu mai pleacă urechea la spusele președintelui Băsescu. Cu privire la situația din CSM, nu există o agitație în PE, pentru că europarlamentarii sunt de părere că este o problemă ce trebuie rezolvată de judecători și procurori, fără implicarea altor comunități.

Norica Nicolai susține că raportul CE va fi unul echilibrat. Un minus major va fi lipsa punerii în aplicare a noilor Coduri. Ea susține că guvernele anterioare au crezut că este suficientă adoptarea lor, fără a lua în calcul costurile implementării, costuri care nu pot fi susține de buget. Europarlamentarul îndeamnă CSM-ul să-și facă treaba în acest sens, pentru că este rolul lui,  și să nu se  mai implice în dezbateri politice. Cu privire la conducerea CSM, Nicolai spune: "nu m-am și nu ne-am gândit că această instituție poate fi condusă de un procuror. Pentru că Justiția, conform textului constituțional, se realizează prin instanțele judecătorești", potrivit luju.ro.

Norica Nicolai sprijină revizuirea Constituției, dar, mai ales, a "calității umane" pentru că "îți trebuie destul de mult bun simț ca să citești și să aplici o Constituție care, dincolo de orice, este un act juridic de bună credință." De asemenea, o urgență a României este reprezentată de pachetul de legi ale siguranței naționale. "Încă din 2007 zace în Parlament", spune Nicolai. Ea adaugă "Cred că trebuie reluată dezbaterea cât mai urgent dacă vrem să ne comparăm cu țările europene și să garantăm românilor drepturile și libertățile prevăzute în Constituție și în Conveția Europeană a Drepturilor Omului."

Cu privire la schimbarea rolului CSM, Norica Nicolai susține că  "Nu pot vorbi decât pe legea în vigoare, care prevede că avizul său este consultativ. Cine vrea să-i confere CSM-ului mai mult, trebuie să schimbe legea. Asta ține de Parlament".

Europarlamentarul amintește că România nu este singura țară cu probleme în justiție, dar este singura din UE care a cerut, în anul 2005, să fie monitorizată pentru că e coruptă, iar plângerile către Bruxelles nu fac decât să ne pună în situația delicată de țară marginală și nu onorează statutul de țară membră a Uniunii Europene.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel