Nevaccinaţii, obligaţi să îşi plătească spitalizarea. Un ministru din Italia vine cu propunerea

Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay

Cei care refuză vaccinarea împotriva COVID-19 ar putea fi obligaţi să îşi plătească spitalizarea, anunţă ministrul Sănătăţii din regiunea Lazio, Italia.

”Aceşti oameni, care refuză vaccinarea şi pun în pericol libertatea altora, ar trebui să fie complet responsabili de alegerile lor, dar şi de acţiunile lor", a declarat Alessio D'Amato conform thenewsglory.com. 

Autorităţile din zona metropolitană iau în calcul să aplice măsuri similare cu alte regiuni, cum ar fi Lombardia, unde la externare, pacienţii primesc un document care arată cât ar costa perioada de spitalizare. 

"Înainte nu ceream niciun ban, dar acum intenţionăm să luăm măsuri dure împotriva anti-vacciniştilor”, a mai arătat D'Amato. 

Potrivit OMS, Italia este pe locul 18 la nivel mondial în ceea ce priveşte cazurile de COVID-19 depistate, cu 4,5 milioane de infecţii raportate şi aproape 130.000 de decese. 

Certificatul verde, necesar pentru deplasarea între oraşe în Italia 

De la începutul lunii septembrie în Italia se va putea circula în spațiul public în baza certificatului verde COVID-19. Transportul public, școlile și universitățile vor putea fi populate de cei care dețin certificat digital. Cei care circulă  cu avionul, trenul, autobuzul, vaporul sau feribotul vor fi supuși măsurilor aprobate pe 6 august, fiind nevoiți să prezinte certificatul COVID care să ateste trecerea prin boală, testarea sau vaccinarea, scrie Rotalianul. 

Aceeași măsură se aplică personalului didactic din școli și universități, dar și studenților unor anumite instituții de învățământ superior. 

Certificatul, necesar în transportul intern și în cadrul UE

Pentru obținerea certificatului este nevoie de o doză de vaccin - certificatul devenind valabil la 15 zile de la acea doză, sau de certitudinea că persoana a avut COVID-19 în ultimele 6 luni, ori un rezultat negativ al unui test COVID-19 din ultimele 48 de ore. 

Acest certificat este necesar și în cursele interne cu avionul, dar și în călătoriile din UE, dacă au trecut 14 zile de la schema completă de vaccinare. 

În cazul transportului inter-regional cu navă sau feribot se percep aceleași măsuri, certificatul fiind necesar pentru a călători. Dacă feribotul face legătura între două destinații din aceeași regiune, nu va fi necesar certificatul. Excepție este  strâmtoarea Messina, care  deși implică două regiuni (Sicilia și Calabria), nu este necesară dovada de boală, testare sau vaccinare. 

În cazul trenurilor regionale nu este necesar certificatul, însă așa-zisul pașaport COVID-19 se impune pentru trenurile tip Intercity, Intercity Notte și Alta Velocita​​(adică toate „Săgețile”). 

Pentru autobuze, certificatul este obligatoriu în cele care efectuează un serviciu „continuu sau periodic” pe o rută care leagă mai mult de două regiuni. Aceeași regulă se va aplica și pentru autobuzele utilizate pentru servicii de închiriere cu șofer (cu excepția celor angajate în servicii de transport public local și regional).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel