Mugur Isărescu, avertisment: Nu putem fi competitivi fără învăţământ performant şi fără infrastructură adecvată

Guvernatorul Băncii Naționale Române, Mugur Isărescu, a declarat, marți, în cadrul evenimentului de lansare a emisiunii numismatice "150 de ani de la nașterea Regelui Ferdinand I", că România nu poate fi competitivă în actualul context al economiei globalizate fără o infrastructură adecvată şi un sistem de învăţământ performant.

"Nu putem spera să fim competitivi în contextul actual al economiei globalizate fără o infrastructură adecvată şi fără un sistem de învăţământ performant. A nu acţiona în sensul îmbunătăţirii acestor două categorii de probleme înseamnă practic a ne exclude din circuitul mondial al capitalului şi, pe cale de consecinţă, din circuitul inovaţiilor, ceea ce ar echivala cu perpetuarea rămânerii în urmă în ceea ce priveşte standardul de viaţă", a declarat guvernatorul Mugur Isărescu, citează Digi 24.

Oficialul BNR a punctat, totodată, că România trebuie să fie pregătită pentru perioada următoare atât din perspectiva consolidării integrării europene, aderării la moneda unică, dar şi a capacităţii de a face faţă unui context economic şi politic european "deloc liniştit, mereu în schimbare şi un context în care solidaritatea europeană este pusă uneori sub semnul întrebării".

Mugur Isărescu a participat miercuri la evenimentul de lansare a emisiunii numismatice  "150 de ani de la nașterea Regelui Ferdinand I", organizat, miercuri, de BNR la sediul instituției.

Emisiune numismatica dedicata Regelui Ferdinand

BNR a lansat, începând de miercuri, în circuitul numismatic, un set de trei monede (din aur, din argint și din tombac cuprat) și o monedă din argint dedicate împlinirii a 150 de ani de la nașterea regelui Ferdinand. Monedele din set au o valoare nominală de 100 de lei, 10 lei și, respectiv, 1 leu, au forma rotundă, diametre de 21 de milimetri, 37 de milimetri, respectiv 37 de milimetri, și cant zimțat.

Aversul monedelor redă imaginea ansamblului Catedralei Încoronării de la Alba Iulia, inscripția în arc de cerc 'ROMANIA', valoarea nominală a fiecăreia, stema României și anul de emisiune '2015'.

Reversul, comun tuturor monedelor (din aur, din argint și din tombac cuprat), prezintă portretul regelui Ferdinand I, anii între care a trăit '1865', '1927' și inscripțiile în arc de cerc 'FERDINAND I' și 'REGE AL ROMANIEI'.

Monedele din aur, din argint și din tombac cuprat vor fi ambalate, separat, în capsule de metacrilat transparent. Seturile de monede și monedele din argint vor fi însoțite de broșuri de prezentare a acestei emisiuni numismatice, redactate în limbile română, engleză și franceză. Broșurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naționale a României și casierului central.

Tirajul pentru această emisiune este de 150 seturi monede (din aur, argint și tombac cuprat) și 250 monede din argint.

Prețurile de vânzare sunt 1.950 lei, fără TVA, pentru setul de trei monede (din aur, din argint și din tombac cuprat), inclusiv broșura de prezentare, și 330 lei, exclusiv TVA, pentru moneda din argint, inclusiv broșura de prezentare.

Monedele au putere circulatorie pe teritoriul României. Lansarea în circuitul numismatic a seturilor de monede și a monedelor din argint se realizează prin sucursalele regionale București, Cluj, Iași și Timiș ale Băncii Naționale a României.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel