Modificare cod penal. Turcan: Ciopârțire, simulacru

Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, susţine că PSD, ALDE şi UDMR "ciopârţesc" Codul penal, afirmând că modificările aduse acestuia în Comisia juridică a Camerei Deputaţilor reprezintă "un simulacru".

"Observ că cei de la PSD-ALDE, de mână cu cei de la UDMR, nu se pot abţine să mai ciopârţească câte un pic Codul penal. Sunt incorigibili! Li s-a căşunat să elimine efectiv 'conflictul de interese' din legislaţia penală, prin amendamentele admise în Comisia juridică din Camera Deputaţilor. Ceea ce au pus în loc este un simulacru de text, imposibil de aplicat, adică o reglementare care are acelaşi efect şi dacă există şi dacă nu. Concret, 'minunata' majoritate ne propune azi să nu mai fie nimeni sancţionat pentru conflictul de interese şi nici pentru vreo faptă sinonimă. De dosarele care se mai află în lucru se alege praful, pentru că nu mai există faptă pentru care au fost făcute cercetările", a scris Turcan, miercuri, pe Facebook. 

Potrivit liderului PNL, CCR nu a cerut eliminarea conflictului de interese. "Realitatea este, ca şi la OUG 13, că nu a cerut nicăieri CCR eliminarea conflictului de interese. Atunci au operat noaptea, acum operează ziua, doar că în paşi mai mici împotriva sistemului de Justiţie", adaugă liderul PNL. 

Modificarea conflictului de interese

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a dat raport favorabil, marţi, unui proiect de lege de modificare a Codului penal, înlocuind conflictul de interese cu sintagma folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane. 

Potrivit amendamentelor adoptate de deputaţii jurişti, titlul articolului 301 din Codul penal se transformă din "conflict de interese" în "folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane. 

Articolul modificat în comisie prevede că "fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act prin care s-a obţinut un folos patrimonial pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv, pricinuind prin asta un prejudiciu de interes public, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la cinci ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică pe o perioadă de 3 ani". 

În legea în vigoare, articolul 301 prevede că fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel