Ministerul Finanțelor vrea interzicerea jocurilor de tip bingo televizat

super-bingo
super-bingo

Ministerul Finanţelor Publice propune interzicerea jocurilor de tip bingo televizat, potrivit unui proiect de Ordonanţă publicat pe site-ul MFP. Jocurile de acest tip au fost permise în perioada 1992-2002 şi interzise apoi până în 2009, când au fost reintroduse.

”Se remarcă faptul că în perioada 2002 - 2008, o perioadă de creştere economică rapidă, jocul bingo televizat nu a fost prevăzut în prevederile legale, neputându-se astfel organiza, fără a genera însă consecinţe sau reacţii negative din partea cetăţenilor. Populaţia beneficia de fructele creşterii economice reale şi nu resimţea nevoia de a apela la şansa unui câştig imaginar. Din 2009 însă jocul bingo televizat a fost reintrodus prin lege, ceea ce, pe fondul crizei economice, a alimentat speranţa jucătorilor, nemulţumiţi de situaţia lor economică, în fructele iluzorii ale hazardului moral”, se spune în nota de fundamentare.

De la reintroducerea acestui tip de jocuri, în 2009, şi până în prezent au fost eliberate de către Comisia de autorizare a jocurilor de noroc din cadrul Ministerului Finanţelor Publice două licenţe de organizare a jocurilor de noroc tip bingo organizate prin intermediul sistemelor reţelelor de televiziune.

Operatorii economici deţinători ai acestor licenţe au intrat în insolvenţă ca urmare a acumulării de datorii, atât către bugetul de stat, cât şi către alţi operatori economici sau participanţi la joc.

VEZI CÂT PIERDE ANTENA 1 PENTRU CĂ NU MAI TRANSMITE BINGO METROPOLIS

În prezent, nu există niciun agent economic care să deţină licenţă de organizare a jocurilor de noroc tip bingo organizate prin intermediul sistemelor reţelelor de televiziune.

Conform unor studii realizate de institute cu reputaţie internaţională din Marea Britanie şi Canada, practicarea jocului este corelată negativ cu veniturile jucătorilor, în sensul în care cei mai mulţi participanţi provin din categoria persoanelor cu venituri scăzute şi a şomerilor. Aceasta reprezintă o categorie extrem de vulnerabilă de populaţie, care pierde bani pe care în realitate nu îşi permite să îi piardă dar care, din cauza veniturilor reduse şi a educaţiei scăzute, devine dependentă de hazardul moral care se multiplică în mod contraproductiv din punct de vedere social.

”În primul rând, în criza economică, frustrările oamenilor cresc receptivitatea pentru jocurile de noroc, în special pentru cele uşor accesibile, promovate prin reclame sau prin difuzare pe TV. Persoanele care trăiesc la limita sau sub nivelul subzistenţei se refugiază la imaginar. Prin sistemul bingo TV faptul că numeroşi participanţi, în termeni nominali (deşi puţini în termeni relativi faţă de numărul total de participanţi la joc), pot avea câştiguri săptămânale sau lunare de mică valoare, îi poate determina să investească în continuare în acest joc, în speranţa unui câştig major. Astfel, caracterul televizat al jocului bingo aduce un element agravant de continuitate a prezenţei jucătorilor şi implicit a tuturor consecinţelor negative de ordin social, psihologic şi economic. De altfel, singurul element potenţial pozitiv al jocului de tip bingo, şi anume elementul de socializare, existent în jocurile de tip bingo desfăşurate în spaţii amenajate care necesită prezenţa fizică a participanţilor, dispare atunci când jocul se desfăşoară doar virtual, prin intermediul TV”, se mai spune în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Proiectul prevede şi eliminarea taxei de licenţă pentru aceste jocuri de noroc şi taxa aferentă autorizaţiei de exploatare

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2023 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.1.0