Ministerul Finanţelor a accesat împrumuturi de 90 milioane euro de la BIRD pentru reducerea riscurilor în situaţii de urgenţă

Reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice (MFP) şi cei ai Băncii Internaţionale pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD) au semnat miercuri două acorduri de împrumut în valoare totală de 90 de milioane de euro pentru reducerea riscurilor în situaţii de urgenţă, informează MFP. 

Primul acord, în valoare de 50 de milioane de euro, vizează Proiectul privind Îmbunătăţirea rezilienţei şi a răspunsului la situaţii de urgenţă, iar al doilea, în valoare de 40 milioane de euro, Proiectului privind consolidarea infrastructurii şi a pregătirii pentru situaţii critice de urgenţă.

Acordurile au fost semnate din partea României de ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, şi din partea BIRD de managerul de ţară pentru România şi Ungaria al băncii, Tatiana Proskuryakova. Fiecare împrumut este acordat pe o perioadă de până la 10 ani, rambursarea efectuându-se într-o singură tranşă, la data de 1 februarie 2029, sumele împrumuturilor fiind disponibile până la data de 31 decembrie 2025. Punerea în aplicare a acţiunilor prevăzute se va asigura de către Ministerul Afacerilor Interne, prin Unităţile de implementare a proiectelor înfiinţate în acest scop în cadrul Inspectoratului General al Poliţiei şi Inspectoratului General al Jandarmeriei. Ministrul de Finanţe consideră că aceste acorduri vor sprijini eforturile Poliţiei şi Jandarmeriei de reducere a riscurilor la dezastre.

'Acordurile de împrumut semnate astăzi (miercuri, n.r.) vor contribui la creşterea vitezei de răspuns a facilităţilor critice ale Poliţiei şi Jandarmeriei Române şi vor consolida capacitatea instituţională pentru reducerea riscurilor de dezastre. Astfel, prin reabilitarea şi modernizarea unui număr de 64 de clădiri ale Poliţiei şi Jandarmeriei se va asigura posibilitatea unui răspuns mai rapid al acestor instituţii în cazul producerii dezastrelor naturale şi va fi redus impactul asupra populaţiei afectate. Grupul Băncii Mondiale reprezintă un partener strategic pentru România, iar în ceea ce priveşte strategia de finanţare a băncii, ca stat membru UE, încurajăm diversificarea instrumentelor de finanţare cu accent pe adaptarea acestora la specificul fiecărui stat membru şi asigurarea complementarităţii cu alte surse de finanţare disponibile', a comentat Eugen Teodorovici.

În decursul ultimului deceniu, Grupul Băncii Mondiale a devenit lider mondial în gestionarea riscului de dezastre, sprijinind ţările membre în evaluarea expunerii la dezastre şi gestionarea acestora.

Cele două împrumuturi fac parte dintr-o serie dedicată consolidării rezilienţei la impactul dezastrelor naturale şi al schimbărilor climatice în România, primul împrumut din această serie fiind contractat în 2018 pentru îmbunătăţirea managementului riscurilor de dezastre, implementat de către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, iar cel de-al doilea este destinat politicilor de dezvoltare privind managementul riscurilor de dezastre, cu opţiune de amânare a tragerii până la apariţia unei catastrofe (CAT-DDO). 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel