EXCLUSIV  Milano: Posibilele cauze ale prăbușirii avionului unde un afacerist român a murit. Pilotul Osiceanu vorbește despre marile probleme care au dus la tragedie

Osiceanu
Osiceanu

Un avion privat înmatriculat în România s-a prăbușit duminică în apropierea aeroportului Linate din Milano. Opt persoane și-au pierdut viața în urma tragediei. Potrivit informațiilor din presa italiană, pilotul este român, iar la bord se aflau soția și copilul acestuia, împreună cu alți cinci prieteni.

Pilotul Cezar Osiceanu a oferit pentru DC News mai multe informații despre acest caz. Vorbim despre un avion monomotor cu aripa joasă. Pilotul și proprietarul aparatului de zbor se pare că era Dan Petrescu, om de afaceri român. Pentru pilotajul avionului era nevoie de minimum un pilot calificat, chiar dacă sunt două locuri de pilotaj côte à côte. De aceea, prezența în scaunul al doilea de pilotaj nu presupune existența unui pilot, putând sta și un pasager. 

Avionul era la greutatea maximă de decolare cu pasageri, bagaje și combustibil. Pilotul a executat procedura standard de plecare pentru acea pistă de la respectivul aeroport.  

”Aeroportul Linate este teribil de obstaculat. Am zburat ultima cursă Tarom pe el acum vreo 20 de ani. Italienii inițial au mărit taxele pentru companiile de linie, apoi au redus doar pentru, de exemplu, Alitalia (n.r - companie națională de transport aerian din Italia cu o îndelungată tradiție în transportarea pasagerilor pe nenumărate rute din toată lumea), și apoi l-au lăsat doar pentru școală, business etc, adică avioane mici. Asociațiile civice au cerut, de peste 30 de ani, închiderea lui din cauza extinderii orașului. Acolo este doar un parc precum Herăstrău unde avionul ar fi putut încerca să aterizeze”, ne-a mai explicat Cezar Osiceanu.

Numele pasagerilor sunt supuse GDPR și sunt cunoscute de la depunerea planului de zbor care se înregistrează la Eurocontrol la Bruxelles, Poliția Aeroportuară și Vama de la Linate.

”În cazul cedării de motor, ceea ce după toate aparențele s-a întâmplat, prima manevră a pilotului este de a introduce în picaj controlat avionul pentru asigurarea vitezei necesare plantării lui. Concomitent, pilotul căuta un loc de aterizare cât mai apropiat și mai puțin obstaculat, ceea ce acolo, la Linate, este o mare problemă. Peste toate se adaugă și stresul pilotului cauzat de reacțiile pasagerilor, cabina avionului nefiind separată de zona pentru pasageri”, a mai explicat pilotul Osiceanu.

Nu se știe acum dacă avionul era dotat cu cutie neagră precum cele de linie.

”Pentru a putea plana avea nevoie de 124 km/h și, cel mai probabil, avea greutatea maximă la decolare. Aceasta înseamnă că a avut timp să îl pună în picaj de la altitudinea lui de aproximativ 1200 metri unde i-a cedat motorul. În concluzie, doar obstacularea din zona aeroportului nu i-a permis o aterizare pe undeva în siguranță, mai ales că ar fi avut nevoie de doar 600 metri. Cred că a încercat o aterizare pe soșea, dar efectul de sol coroborat cu vânt, greutate avion etc l-a lovit de bloc. Și cum era un pilot, sunt doar șase scaune pentru pasageri și erau șapte pasageri la bord, unul a stat, evident, în cockpit, nu? Nu scrie, ca la avioanele de linie, că un pasager nu poate sta pe scaunul din dreapta”, a mai zis Cezar Osiceanu.

MAE, după tragedia de la Milano: Printre morți, doi români cu dublă cetățenie

Printre persoanele decedate în accidentul de la periferia orașului Milano, se află doi cetățeni români cu dublă cetățenie, anunță, duminică după-amiază, Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Ministerul Afacerilor Externe, prin Consulatul General al României la Milano, s-a autosesizat în urma informațiilor publicate de presa italiană cu privire la prăbușirea unui avion de mici dimensiuni la periferia orașului Milano și a întreprins demersuri pe lângă autoritățile italiene pentru a obține informații referitoare la cetățenia și identitatea persoanelor afectate.

Potrivit informațiilor comunicate de autoritățile italiene reprezentanților oficiului consular, din cercetările efectuate până la acest moment, rezultă că printre persoanele decedate se află doi cetățeni români, cu dublă cetățenie.

Totodată, oficiul consular nu a primit, până la acest moment, solicitări de asistență consulară cu privire la acest incident.

Consulatul General al României la Milano continuă dialogul cu autoritățile locale, fiind pregătit să acorde asistență consulară, conform competențelor legale, inclusiv cu privire la procedurile specifice, respectiv facilitarea repatrierii corpurilor neînsuflețite și eliberarea certificatelor de deces.

Opt români, între care și un copil, au murit, duminică, după ce un avion de mici dimensiuni a căzut pe o clădire în construcție, în Milano, titrează presa italiană.

Accidentul a avut loc în apropiere de stația de metrou San Donato, din Milano. Clădirea peste care s-a prăbușit aparatul de zbor era goală, iar parcarea alăturată construcției era închisă, motiv pentru care singurele victime au fost persoanele aflate la bord.

Martorii au spus că au auzit o bubuitură puternică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel