Meleşcanu: Pentru România e o temă faptul că o parte din teritoriul R. Moldova e ocupat de trupe din Rusia

Pentru România "este o temă faptul că o parte din teritoriul Republicii Moldova este ocupat şi în prezent de trupe din Federaţia Rusă", a declarat, luni, ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, într-o declaraţie de presă comună cu omologul său moldovean, Nicolae Popescu.

Şeful diplomaţiei române a spus că trupele ruse din Transnistria sunt "unele sub formă de rămăşiţe din Armata a 14-a, altele, Căştile Albastre".

"La ora actuală, bineînţeles că putem să discutăm despre diverse scenarii. Lucrul cel mai important este cum vor evolua lucrurile în realitate şi pe această bază să ne actualizăm şi noi poziţia pe care o aveam pe această temă", a evidenţiat el.

Ministrul moldovean a afirmat că Republica Moldova doreşte retragerea trupelor ruse. "Toate statele au dreptul de a decide ce trupe se află pe teritoriul lor (...) noi ne dorim ca Federaţia Rusă să-şi retragă trupele de pe teritoriul Republicii Moldova. Asta este poziţia guvernului actual", a afirmat Popescu.

Totodată, şeful diplomaţiei de la Chişinău a spus că majoritatea moldovenilor îşi doresc "relaţii bune şi cu Estul şi cu Vestul".

"Avem o opinie publică în Republica Moldova, în care majoritatea cetăţenilor care votează pentru Partidul Socialist nu sunt anti-europeni, nu sunt anti-americani. Ei au o anumită preferinţă pentru apropierea de Rusia, dar în acelaşi timp îşi doresc bune relaţii şi cu Statele Unite şi cu Europa. În acelaşi timp, majoritatea alegătorilor care votează pentru partidele pro-europene de la Chişinău, pentru blocul ACUM, nu îşi doresc relaţii rele cu Federaţia Rusă, nu sunt anti-ruşi. În fond, peste 80% din opinia publică din Republica Moldova îşi doreşte relaţii bune şi cu Estul şi cu Vestul", a nuanţat ministrul moldovean.

El a concluzionat că, în ţara sa, "astea sunt realităţile la nivelul opiniei publice, care sunt diferite de mai multe state din Europa Centrală şi de Est".

"Această platformă în care majoritatea cetăţenilor nu sunt nici anti-ruşi nici anti-europeni, nici anti-americani creează această posibilitate care îmi oferă mie o marjă de manevră şi sprijinul politic să fac ceea ce fac ca ministru de Externe", a evidenţiat el.

Popescu a vorbit despre orientarea pro-europeană a ţării sale.

"Republica Moldova şi noua majoritate parlamentară nu îşi doreşte revizuirea niciunui acord a cărui parte este Republica Moldova. Acest lucru înseamnă foarte clar că nicio forţă politică de la Chişinău din majoritatea guvernamentală nu îşi doreşte revizuirea Acordului de Asociere. Prin urmare, relaţia noastră cu Uniunea Europeană continuă pe acelaşi făgaş pe care a fost dusă în 2009, când a venit prima coaliţie guvernamentală" a spus ministrul moldovean. El a adăugat că miza noii guvernări este reducerea corupţiei, astfel încât Republica Moldova să fie beneficiara "deschiderii pe care şi-o manifestă întreaga Uniune Europeană, inclusiv România".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel