Medicii de alte specialități, care tratează bolnavi COVID, exonerați de repercusiuni în caz de malpraxis. Andreea Moldovan: Un plus de liniște pentru medici

foto captură video
foto captură video

Pe durata stării de alertă, medici de alte specialități vor putea trata bolnavii de COVID-19 și nu vor fi responsabile de actul medical, dacă vor fi respectate protocoalele. 

Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a spus, în conferința de presă de joi seara, că e vorba atât despre ”specialități medicale, cât și chirurgicale”. Ea a explicat că au fost situații de spitale pluridisciplinare, strict COVID, dar în care toate specialitățile trebuiau să îngrijească pacienții COVID, inclusiv chirurgi, oftalmologi, urologi sau psihiatri. ”S-a dorit să fie un cadru legal pentru desfășurarea unei astfel de activități atunci când este necesar” a afirmat Andreea Moldovan.

Un medic dermatolog, care tratează bolnavii COVID, scutit de acuzații de malpraxis

Întrebată dacă un medic dermatolog ar putea trata, în acest context, un bolnav de COVID-19, secretarul de stat a spus că persoane cu COVID-19 au fost tratate de medici dermatologi, dar ”acum vor avea un cadru care să-i absolve de repercusiuni de tip malpraxis în acea situație, cu condiția desfășurării unui act medical corect, bazat pe protocolul de tratament elaborat în țară”. 

”Va fi o muncă de echipă, am dorit să aducem persoane noi în această luptă, pentru a lăsa timp celor care au lucrat un an de zile să-și tragă sufletul” a explicat secretarul de stat. 

”Medicilor le va da un plus de liniște”

Decizia a fost luată pentru că ”numărul de cazuri de infecție COVID poate să fie mare sau în creștere”. Andreea Moldovan a spus că și până acum au fost alte specialități medicale care au îngrijit pacienții COVID, dar n-au avut un cadru legal în acest sens, care să-i absolve de repercusiuni.

Întrebată dacă justifică lipsa de medici cu faptul că vor exonera niște oameni care vor putea, la un moment dat, să fie vinovați de moartea altor oameni, pentru că nu au specializarea necesară, Andreea Moldovan a răspuns că numărul de medici specialiști în tratarea bolii COVID este limitat și că nu vor putea ”niciodată să scoată de azi pe mâine” medicii specialiști din domeniu. ”Medicilor le va da un plus de liniște. E o situație foarte serioasă” consideră Andreea Moldovan. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel