MCV dur pentru România. Se cere SALVAREA lui Lazăr și suspendarea Legilor Justiției

Justitie
Justitie

Frans Timmermans, prim-vicepreședintele Comisiei Europene, a citit raportul MCV pentru România, afirmând că au fost foarte puține progrese, aproape deloc, în schimb, s-au făcut regrese. 

Frans Timmermans susține că o parte din solicitările anterioare nu au fost implementate, ”în unele cazuri vorbim despre pași înapoi în progresele înregistrate în ultimii zeci ani, un progres remarcabil fusese atins în ultimii ani, iar acum suntem foarte supărați pentru că vedem regrese: amendamentele la Legile Justiției, independența justiției în general și schimbarea în mod particular a șefilor justiției. Stabilim 10 recomandări suplimentare, ce trebuie aplicate imediat, sunt esențiale pentru a restabili procesul de reformă, pentru ca MCV să se apropie de sfârșit: 

- Cerem României să suspende imediat implementarea Legilor Justiției și a OUG, lucru în conformitate cu ce am spus deja Guvernului României în scrisoarea adresată recent.

- Legile Justiției și Ordonanța de Guvern trebuie revizuite

- Cerem să se suspende imediat procedurile de demitere ale procurorilor cu vechime și numirea imediată a unui procuror anticorupție

- Cerem și suspendarea modificărilor aduse Codului Penal și Codului de Procedură Penală

- Rapoartele referitor la cele două țări țin cont și de libertatea presei, care merge mai departe de sfera de aplicare a MCV, însă are impact asupra reformei judiciare și combaterii corupției. 

- Presa și societatea civilă trebuie să poată să ceară socoteală puterii, fără a exista represalii, reprezintă piatra de temelie a oricărei democrații, trebuie ca presa să funcționeze fără presiuni. 

- Comisia va urmări cu atenția evoluția și va evalua din nou progresul înainte de mandatul acestei comisii. Nu luăm aceste măsuri pentru a pedepsi, ci pentru a fi de ajutor. 

- Comisia Juncker are ambiția de a pune capăt MCV cât mai repede, dar nu se poate întâmpla decât dacă cele două țări continuă să facă ce am convenit cu ele, adică să implementeze recomandările noastre. Dacă nu putem spune cu mâna pe inimă că ce am spus că trebuie să se întâmple s-a petrecut, nu vom avea de ales decât să continuăm cu procesul MCV. Fac apel la guverne să continue acest proces de reformă în direcția cea bună

- În ultimele 12 luni am văzut foarte puține progrese în cazul României, aproape deloc nu s-a progresat în anumite domenii și chiar s-au făcut regrese, e vorba de un maraton ce ar fi o tragedie dacă pe ultima sută de metri a unui maraton, alergătorul ar începe să alerge în direcția opusă”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel