Măsuri pentru Paștele Romano-Catolic. Indicații pastorale și liturgice

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay

Arhiepiscopia Romano-Catolică de București confirmă prezența fizică a credincioșilor în biserici la celebrările liturgice pentru Paștele Romano-Catolic (4 aprilie).

În urma întâlnirii la Guvern dintre reprezentanții cultelor religioase din România și cei ai Secretariatului de Stat pentru Culte cu privire la programul slujbelor din perioada pascală din data de 25 martie 2021, Arhiepiscopia Romano-Catolică de București confirmă prezența fizică a credincioșilor în biserici la celebrările liturgice pentru Paștele romano-catolic (4 aprilie).

ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit romano-catolic de București, a dat spre publicare un document cu „indicații pastorale și liturgice” destinat parohiilor și comunitățile de viață consacrată din Arhidieceza de București. Documentul menționează că în noaptea de Paști (3 spre 4 aprilie) pentru Vigilia pascală și Sfânta Liturghie a Învierii Domnului, a fost admisă de către autorități eliminarea restricțiilor de circulație până la ora 22.00 aflate în vigoare, pentru cei care participă la Sfânta Liturghie a Învierii Domnului în rit romano-catolic.

Ce măsuri trebuie să se respecte

Celebrarea liturgică va fi astfel programată în bisericile din Arhiepiscopia Romano-Catolică de București, încât credincioșii să ajungă la caselor lor până la miezul nopții. Arhiepiscopul romano-catolic de București solicită „respectarea strictă a tuturor normelor impuse de starea de alertă și de reglementările epidemiologice pentru protejarea sănătății: utilizarea măștilor în timpul celebrărilor – inclusiv preoții, lectorii și ministranții – , respectarea distanțării și evitarea aglomerațiilor, prin amenajarea locurilor și în exterior, acolo unde este posibil; programarea celebrărilor liturgice, cu observarea orarului în care este reglementată libera deplasare a credincioșilor, care nu va depăși ora 22.00”, inclusiv pentru Joia Sfântă și Vinerea Mare (1 și 2 aprilie).

Pe lângă respectarea regulilor sanitare în biserici, documentul prevede ca celebrările liturgice din Săptămâna Mare să fie simplificate, în sensul păstrării distanțării și al evitării contactului fizic, precum tradiționala ceremonie de spălare a picioarelor din Joia Sfântă, care se va omite în acest an. La celebrările liturgice se vor face rugăciuni speciale pentru cei bolnavi, cei care suferă din cauza coronavirusului, membrii personalului sanitar și pentru victimele pandemiei.

Pentru cei care sunt bolnavi sau în condiție de vulnerabilitate în fața coronavirusului, în special cei în vârstă, slujbele de Paști vor putea fi vizionate online sau prin intermediul televiziunii, conform unui program care va fi anunțat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel