Urmărește emisiunea live


Măsuri anti-COVID. Românii se declară mulțumiți

Un sondaj recent arată că românii sunt mulțumiți de măsurile luate de UE pentru combaterea pandemiei de Covid.

România se află în topul statelor membre, după Irlanda, dar la egalitate cu Ungaria și Polonia, în ceea ce privește procentul respondenților mulțumiți de măsurile luate de instituțiile Uniunii Europene pentru combaterea pandemiei de Covid, arată un studiu publicat vineri de CE, scrie Mediafax. 

Potrivit unui com,unicat al CE, 60% dintre românii care au participat la studiu au declarat că sunt mulțumiți de măsurile luate de instituțiile UE, față de 45% cât este media europeană.

Încrederea în Uniunea Europeană

Încrederea în Uniunea Europeană a rămas stabilă față de toamna anului 2019, la 43 %, în ciuda variațiilor percepției publice din timpul pandemiei. Încrederea în guvernele și parlamentele naționale a crescut (la 40 %, + 6 puncte procentuale și, respectiv, la 36 %, + 2 puncte procentuale).

Potrivit studiului, cetățenii consideră situația economică ca fiind cea mai presantă problemă cu care se confruntă UE: mai mult de o treime (35 %) din totalul respondenților și-a exprimat preocuparea în acest sens, o creștere considerabilă cu 16 puncte procentuale în comparație cu toamna anului 2019, acest aspect trecând astfel de pe al treilea loc pe primul loc în topul preocupărilor. Situația economică nu a mai fost un subiect de preocupare atât de presant din primăvara anului 2014.

Pe următoarele locuri în ceea ce privește preocupările europenilor sunt situația finanțelor publice ale statelor membre (23 %), imigrația (23 %), sănătatea (22 %) mediul (20 %) și șomajul (17 %).

Măsurile luate de UE 

„Europenii sunt divizați în ceea ce privește măsurile luate de instituțiile UE pentru a combate pandemia de COVID-19 (45 % ”mulțumiți” față de 44 % ”nemulțumiți”). Cu toate acestea, majoritatea respondenților din 19 state membre sunt mulțumiți de măsurile luate de instituțiile Uniunii Europene pentru combaterea pandemiei de COVID-19. În acest sens, cele mai ridicate procente se înregistrează în Irlanda (71 %), Ungaria, România și Polonia (60 % în fiecare dintre aceste trei țări). În șapte țări, majoritatea respondenților sunt ”nemulțumiți”, în special în Luxemburg (63 %), Italia (58 %), Grecia (55 %), Cehia (55 %) și Spania (52 %)”, se arată în comunicatul CE.

Cu toate acestea, mai mult de șase europeni din zece au încredere în capacitatea UE de a lua deciziile corecte în viitor (62 %).

Experiențele personale ale europenilor cu privire la măsurile de izolare au fost foarte diverse. În ansamblu, aproape trei europeni din zece afirmă că le-a fost destul de ușor să le respecte (31 %), în timp ce un sfert declară că le-a fost destul de greu să le respecte (25 %). În sfârșit, 30 % afirmă că le-a fost ușor și greu în același timp.

Democrația în UE 

De asemenea, studiul arată că majoritatea europenilor (53 %) afirmă că sunt mulțumiți de modul în care funcționează democrația în UE. Procentul respondenților „nemulțumiți” a crescut cu 3 puncte procentuale comparativ cu toamna anului 2019, ajungând la 43 %.

60% dintre europeni susțin că sunt optimiști în ceea ce privește viitorul UE.

Sondajul Eurobarometru din vara anului 2020 a fost realizat prin interviuri „față în față”, completate în mod excepțional cu interviuri online, în perioada 9 iulie - 26 august 2020, în cele 27 de state membre ale UE, în Regatul Unit și în țările candidate. În cele 27 de state membre au avut loc 26 681 de interviuri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel