Masca, obligatorie după 15 mai. Rafila: Ce măști să folosim, când și unde - "Improvizațiile nu sunt bune"

După 15 mai, toți românii vor fi obligați să poarte măști de protecție, în spațiile închise. Prof. dr. Alexandru Rafila a explicat cum va trebui să procedăm. 

Măștile cu trei pliuri, cele mai eficiente

"Aţi auzit recomandarea din partea OMS care are două elemente. Primul este legat de obligativitatea utilizării măştii pentru toate persoanele care au infecţii respiratorii, indiferent dacă discutăm de spaţii închise sau deschise. Cel de-al doilea este legat de utilizarea măştii de către persoane aparent sănătoase şi care se deplasează în spaţii închise sau în mijloace de transport în comun. Sigur că o mască, dacă este folosită, reduce riscurile de îmbolnăvire.

Cel mai bine este să folosim măștile de unică folosință cu trei pliuri - aşa-numitele măşti chirurgicale - care sunt filtrante, reţin acele microparticule care sunt vehiculul virusului. Această mască se poartă câteva ore, până devine umedă. Depinde mult de sezon, de intensitatea activităţii fizice pe care o faci, ca să se umezească mai repede sau mai târziu. Masca trebuie schimbată cel puţin o dată pe zi. Va fi nevoie de cel puţin două măşti pe zi, când persoana se deplasează cu mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă", a explicat prof.dr. Alexandru Rafila, la Antena 3. 

Măştile reutilizabile

"O astfel de mască ar trebui să fie confecţionată în așa fel încât să fie cât mai apropiată de conturul feței, să nu fie o improvizaţie, ci o mască adevărată. Improvizaţiile nu sunt bune, probabil ați auzit la un moment dat: să pui batiste, fulare, orice să îți acoperi gura. Nu este chiar așa. Masca trebuie să acopere integral gura şi nasul. Măştile chirurgicale au şi o mică întăritură metalică ce se mulează în jurul nasului şi le face mai etanşe. Măştile refolosibile, probabil, nu vor avea aşa ceva, dar sunt convins că există posibilitatea confecţionării unor măşti care să fie apropiate ca formă de conturul feței. Aceste măşti ar trebui să aibă două sau trei straturi pentru că o mască, cu cât are mai multe straturi, cu atât este mai eficientă, iar materialul trebuie să fie suficient de dens, să se poată spăla - de exemplu bumbac - şi să îţi permită să respiri cu uşurinţă", a mai spus Alexandru Rafila.

"Măștile nu trebuie purtate pe stradă"

"Pe stradă nu trebuie purtate, ci doar în spaţii închise, dacă mergem la magazine, la locul de muncă, unde interacţionam şi cu alte persoane. Dacă lucrăm singuri în birou, nu este nevoie să purtăm masca, nici în autovehiculul propriu nu este necesar sau dacă mergem cu bicicleta. Trebuie să purtăm masca în mijloacele de transport în comun şi în alte încăperi unde există mai multe persoane. Acesta este scopul utilizării măştii: să reduci riscul de transmitere al unor boli cu transmitere respiratorie", a adăugat Rafila.

"Spălatul cu apă şi săpun, mai eficient decât mănuşile"

"Sincer, eu le utilizez mai puţin. Prefer să mă spăl pe mâini mai des, decât să folosesc o pereche de mănuși pe care o ţin un timp îndelungat şi care ar putea vehicula diverse microorganisme. Spălatul pe mâini, cu apă şi săpun, este mult mai eficient decât folosirea mănuşilor. Într-o unitate medicală, este cu totul altceva. Dacă mergem într-un mijloc de transport, nu este nevoie să purtăm mănuşi. Este important să ne spălăm pe mâini după ce coborâm", a mai spus Alexandru Rafila.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel