Medic, mărturie tulburătoare, după ce a operat o fetiță cu COVID-19: Nu îmi mai simţeam degetele. Simţeam că mă sufoc

Imagine cu rol ilustrativ
Imagine cu rol ilustrativ

Florin Daniel Enache, chirurg pediatru la Spitalul Judeţean de Urgenţă Constanţa, a povestit momentele prin care a trecut în timpul intervenției, salvându-i viața unei fetițe infectate cu coronavirus.

Fetița a fost testată pozitiv pentru COVID-19, iar investigaţiile suplimentare au dus la diagnosticul de apendicită acută gangrenoasă perforată, care trebuia operată urgent.

"Nu îmi mai simţeam degetele. Simţeam că mă sufoc"

"Aş minţi dacă aş spune că nu m-am temut. S-a întâmplat totul pe repede înainte, nu ne-am gândit decât că trebuie să salvăm viaţa copilului. Cel mai greu a fost să operăm cu acel combinezon impermeabil, în care transpiri din toţi porii. Pe lângă echipamentul uzual, am purtat combinezon, trei perechi de mănuşi, trei rânduri de halate sterile, câte două măşti, papuci de sală, câte două rânduri de şoşoni sterili şi unii dintre cei din echipă au simţit nevoia să se protejeze suplimentar şi pe lângă aceşti şoşoni, astfel că şi-au acoperit picioarele şi cu saci din plastic.

Nu puteam să respir, transpiram din toţi porii, mâinile îmi transpirau şi erau foarte reci, nu îmi mai simţeam degetele. Am fost nevoit să iau o pauză de câteva secunde pentru că nu mai puteam să suturez operaţia. Intervenţia a durat 40 de minute şi am luat pauze de câteva secunde la fiecare 10 minute, pentru că simţeam că mă sufoc. Mă bucur ca împreună cu colegii mei am făcut totul ca la carte şi că am reuşit să evităm un scenariu sumbru, așa că le mulţumesc tuturor. Nu s-a pus nici o clipă problema să n-o operăm.

"M-am spălat şi dezinfectat timp de 40 de minute"

Primul lucru pe care l-am făcut când am ieşit din operaţie a fost să intru în duş. M-am spălat şi dezinfectat timp de 40 de minute, la fel cât a durat operaţia. Pare exagerat, dar aşa am fost sfătuiţi să facem. M-am îmbrăcat apoi cu echipament curat şi mi-am sunat familia. M-am gândit iniţial să nu merg acasă, dar după discuţiile cu specialiştii care s-au asigurat că ne luăm toate măsurile de siguranţă în timpul intervenţiei, am hotărât să merg totuşi acasă. Copiii mei mă aşteptau cu nerăbdare. De fiecare dată când intru pe uşă, mă spăl şi mă dezinfectez timp de 30 de minute, abia apoi îi iau în braţe", a povestit medicul Florin Daniel Enache, într-un comunicat transmis de Primăria Constanța, potrivit click.ro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel