Oprișan îi cere o schimbare de urgență lui Orban, în pandemia de Coronavirus: Nu au cadrul legal să intervină!

Marian Oprisan FOTO AGERPRES
Marian Oprisan FOTO AGERPRES

Marian Oprișan, președintele Consiliului Județean Vrancea și al Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România, a transmis o solicitare către Guvernul României, în contextul pandemiei de coronavirus.

"Solicit Guvernului României să stabilească, în regim de urgență, cadrul legal"

"Trebuie creat cadrul legal pentru ca autoritățile locale să îi sprijine pe bătrâni, în criza COVID-19. Solicit Guvernului României să stabilească, în regim de urgență, prin act normativ, cadrul legal, cu limite și atribuții concrete, pentru ca, în perioada Stării de Urgență, autoritățile locale să nu se rezume doar la a identifica persoanele peste 65 ani și în situatie de risc, ci să și le poată ajuta efectiv, pe perioada crizei.

De asemenea, acest act normativ ar trebui să creeze și certitudinea că autoritățile locale nu vor fi trase la răspundere pentru modul de utilizare a fondurilor alocate susținerii persoanelor de peste 65 ani, sau a altor măsuri de combatere a COVID-19. Fac această solicitare ca urmare a faptului că în acest moment nu există o altă instituție a statului, în afară de autoritățile locale, care să aibă capacitatea de a asigura suportul persoanelor de peste 65 ani, mai ales ca urmare a noilor restricții impuse pentru combaterea epidemiei de COVID-19", spune Marian Oprișan într-un comunicat.

"Guvernul României ar trebui să modifice și Codul Administrativ"

"Fac precizarea că fiecare autoritate locală din România are specificul ei! Nu avem doar localități urbane, unde oamenii sunt concentrați într-o zonă. Există localități cu câte 7-8 angajati care gestionează o comună cu sate și cătune, pe o rază de zeci de kilometri și, în aceste condiții, bătrânii aflați în risc nu ar putea fi ajutați de altcineva decât de autoritățile locale care, în acest moment, nu au cadrul legal necesar să intervină.

Pe de altă parte, Guvernul României ar trebui să modifice și Codul Administrativ, în așa fel încât consultarea aleșilor locali și luarea deciziilor să se poată face nu doar în cadrul unor video-conferințe, ci și prin alte modalități pe care dânșii le stabilesc (vot electronic pe e-mail etc)", a mai spus Oprișan.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel