Managerul interimar SJU Suceava: Suntem într-o luptă contra cronometru

Managementul interimar al Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava a făcut declarații cu privire la situația în care se află unitatea medicală. 

Managementul interimar al Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava se află într-o luptă contra cronometru pentru a suplini lipsa de personal medical, în contextul în care 252 de teste COVID-19 în rândul angajaţilor din instituţia sanitară sunt pozitive sau incerte, a declarat colonelul medic Daniel Derioiu, managerul interimar al unităţii spitaliceşti, scrie Agerpres. 

Derioiu şi secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Ionel Oprea, au răspuns întrebărilor jurnaliştilor legat de situaţia de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, iar înregistrarea acestor răspunsuri a fost transmisă online, sâmbătă, de către MApN.

Ce a găsit la preluarea funcției 

 

Managerul interimar a spus că, la preluarea funcţiei, a găsit circuite epidemiologice nefuncţionale şi materiale de protecţie în depozite, nedistribuite pe teren "din lipsa de personal probabil", dar a observat şi faptul că "nu mai existau pârghiile de conducere".

Medicul a mai spus că, în prezent, secţia de Anestezie Terapie Intensivă este grav afectată.

"Activitatea este foarte dificilă şi plină de riscuri în Terapie Intensivă. (...) În continuare, suntem într-o luptă contra cronometru pentru a suplini această lipsă de personal medical şi de a extinde capacitatea de Terapie Intensivă ", a afirmat medicul.

11 pacienți, ventilați mecanic 

 

El a adăugat că, în prezent, la secţia ATI a spitalului de la Suceava 24 de paturi sunt ocupate, iar 11 pacienţi sunt ventilaţi mecanic.

"Suntem cu personalul de specialitate de ATI la limita de avarie. Funcţionăm acum cu 8 medici, 30 de asistente medicale care sunt parte dintre cele redistribuite din Bloc Operator, (...) 15 infirmiere şi îngrijitoare, tot aşa, prin redistribuire", a afirmat el.

În ceea ce priveşte modul în care personalul medical a fost afectat de COVID-19, Derioiu a spus că, în prezent 55 de angajaţi ai spitalului sunt internaţi, din cauza noului coronavirus, iar o asistentă este internată la Terapie Intensivă.

La rândul său, secretarul de stat Ionel Oprea a spus că, la momentul preluării de către managementul militar, spitalul din Suceava avea 10 % din personal.

Angajații evocă boli grave 

 

În acest moment, a adăugat secretarul de stat, "readucerea întregului personal este imposibilă". El a spus că deja există 82 de cereri din partea unor angajaţi, care evocă boli grave de care ei suferă. "Am constatat deja că o parte din colegi nu pot fi aduşi pe perioada acestei epidemii, deoarece riscăm să se îmbolnăvească", a precizat Oprea.

Managerul interimar al spitalului a estimat şi cum va arăta un "vârf" al epidemiei de nou coronavirus, la Suceava.

"Putem estima că în perioada următoare, într-un scenariu mai optimist, dacă se păstrează aceste reguli de distanţare socială (...) se poate aştepta ca un vârf de încărcare cu pacienţi să fie undeva la la 760 de paturi ocupate în sistemul sanitar din Suceava. Dintre aceştia, statistic vorbind, 10-15% pot fi pacienţi de Terapie Intensivă", a adăugat medicul.

Reacția personalului medical 

 

Secretarul de stat Oprea a vorbit şi despre reacţia unor angajaţi ai spitalului din Suceava, în momentul venirii managementului militar. "Nu există niciun conflict. Nu este niciun conflict pentru că ceea ce a apărut pe diversele posturi media au fost punctele de vedere şi solicitările unor colegi de aici care nu şi-au exprimat niciodată doleanţele faţă de noi sau reproşuri sau ce nu le convine", a spus el. Totodată, a afirmat că, în prezent, în opinia lui, "stările conflictuale trebuie puţin manageriate altfel decât înainte".

La începutul lunii aprilie, o echipă militară a preluat conducerea interimară a Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava.

Suceava este judeţul din România cu cel mai mare număr de confirmări ale infectării cu noul coronavirus. Potrivit raportărilor de sâmbătă, este vorba de 1.614 persoane.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play


Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


nxt.201
YesMy