EXCLUSIV  Maia Sandu, "un bob sterp". Ce se ascunde în spatele atacului făcut de episcopul numit de Moscova

Candidata proeuropeană a Partidului Acțiune și Solidaritate la alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, Maia Sandu, a fost atacată foarte dur din cauza faptului că nu are copii. Evenimentul ne-ar putea duce cu gândul la disputa dintre Gabriela Firea și Klaus Iohannis din campania din 2014, dar lucrurile sunt mult mai profunde de această dată.

Într-o conferinţă de presă, Episcopul Marchel de Bălţi şi Făleşti le-a recomandat alegătorilor "creștini" să îl voteze pe candidatul pro-rus Igor Dodon. Episcopul numit de Patriarhia de la Moscova a spus că atitudinea Maiei Sandu "faţă de moralitatea creştină, faţă de curăţenia sufletească, faţă de tot ce este sfânt pare să fie abătută mult de la axa normalității" . El a atacat-o pe candidata dreptei şi pentru că nu are familie şi copii şi ar fi o femeie stearpă: "E un bob sterp. Dânsa, Maia Sandu, e primul candidat susţinut de activiștii homosexuali, lesbiene şi transsexuali și nimic nu este surprinzător".

(w670)

Scriitorul Dan Ciachir a explicat pentru DC News de ce această reacție nu ar trebui să surprindă pe nimeni.

"Sunt episcopi care se află în jurisdicția Moscovei. Biserica Basarabiei nu are autocefalie, ci este doar așa-zis autonomă, adică ea depinde de Patriarhia Moscovei. Acestea fiind spuse, sunt firești reacțiile despre care vorbiți. Biserica care ține de Patriarhia Română nu are decât un număr de 8-10% din credincioși. Este firesc - pe undeva - atitudinea aceasta care este, în primul rând, de dependență bisericească. Ei se simt mai legați de Moscova și este firesc să fie așa. Puteau să tacă din gură, dar nu este prima dată când se întâmplă lucrul acesta. 90% dintre preoții din Basarabia țin de Patriarhia Moscovei și a Întregii Rusii", a spus Dan Ciachir pentru DC News.

"Puteau să își axeze mesajul pe ideea că nu vor o orientare spre liberalizarea homosexualității și așa mai departe. Rusia este mult mai aproape de morala ortodoxă decât Occidentul. Vorbim despre un stat care este mai aproape de preceptele moralei creștin-ortodoxe decât Occidentul. Nu este o pată asupra preoților, declarația a fost făcută de un episcop. Nu asupra clerului se răsfrânge. Cea mai inteligentă formulă era să fi rămas în tăcere, să nu spună nimic. Ei se raportează la Basarabia, nu la România. Acolo nu vor fi niciodată acceptate căsătoriile între persoanele de același sex. Ei sunt preoți ai bisericii din Basarabia, nu ai bisericii din România. Ei nu se raportează la România sau la Europa, ci la Basarabia. Nicăieri nu este mai protejată biserica decât acolo", ne-a mai zis Dan Ciachir.

VEZI ȘI: Pariul Republicii Moldova la alegeri. Andi Cristea, mesaj de la Bruxelles: Își poate lua revanșa

Amintim că atacurile vin la o zi după prima dezbatere pentru turul al doilea al prezidenţialelor dintre Igor Dodon și Maia Sandu. Candidatul socialist a insinuat că Maia Sandu ar aparține comunităţii LGBT.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel