VIDEO. Mai mulți miniștri francezi, acuzați că au mers fără mască la cine clandestine, în contextul în care toate restaurantele sunt închise

Foto cu caracter ilustrativ Pexels
Foto cu caracter ilustrativ Pexels

Mai mulți miniștri francezi ar fi fost surprinși fără mască de protecție în restaurant, asta deși acestea ar trebui să fie închise, conform restricțiilor în vigoare.

Miniştri francezi au participat la cine clandestine, încălcând măsurile sanitare în vigoare? O anchetă a fost deschisă duminică după difuzarea unui reportaj în care o sursă anonimă susţine acest lucru, notează AFP.

Canalul privat M6 a difuzat vineri seară un reportaj realizat cu o cameră ascunsă într-un loc prezentat ca "un restaurant clandestin situat în cartierele selecte", unde participanţii şi chelnerii nu poartă măşti şi nu respectă distanțarea socială, transmite Agerpres.

Canalul a difuzat şi alte imagini ale unei petreceri cu plată, unde zeci de invitaţi apar fără măşti, unii îmbrăţişându-se. Totul sfidând interdicţiile adoptate pentru a frâna răspândirea COVID-19. În Franţa, restaurantele şi barurile sunt închise de la sfârşitul lunii octombrie.

Unul dintre organizatorii intervievaţi, prezentat drept "colecţionar", a spus cu voce din off: "Am luat cina săptămâna aceasta în două sau trei restaurante care sunt aşa-zise restaurante clandestine, împreună cu unii miniştri. Deci asta mă face să mă amuz oarecum. Suntem într-o democraţie. Facem ce vrem".

A fost deschisă o anchetăProcurorul Rémy Heitz a anunţat duminică seară că a sesizat "Brigada pentru reprimarea delincvenţei contra persoanei (BRDP) a poliţiei judiciare din Paris cu privire la o anchetă despre punerea în pericol a celorlalţi şi a activităţi ascunse" cu scopul de "a verifica dacă au fost organizate petreceri cu nerespectarea regulilor sanitare şi a stabili cine au fost eventualii organizatori şi participanţi".

Duminică, polemica pe această temă a fost un moment subiectul cel mai popular pe Twitter, sub hashtagul #OnVeutLesNoms (vrem numele), alimentat de afirmaţiile mai multor miniştri, chestionaţi în emisiuni duminicale la radio şi televiziune.

Se cere amendarea miniștrilorMinistrul pentru cetăţenie, Marlene Schiappa, a estimat astfel că, "dacă miniştri sau deputaţi" au fost într-adevăr prezenţi la astfel de mese clandestine, "trebuie să existe amenzi şi să fie penalizaţi ca oricare cetăţean". Mai târziu, pe Twitter, ea a aprobat o internaută care a afirmat că, dacă este adevărat, miniştrii ar trebui "să dispară" din guvern: "Este de la sine înţeles. Cu o amendă", a postat ministrul pe Twitter.

Cu toate acestea, câţiva dintre colegii săi din executiv au exclus ca un membru al guvernului să fi participat la aceste dineuri. "Nu cred absolut deloc", a reacţionat Gabriel Attal, purtătorul de cuvânt al guvernului.

"Datoria noastră este de a avea un comportament total ireproşabil şi exemplar", a insistat el.

 

Val de reacții pe rețelele de socializareMinistrul economiei, Bruno Le Maire, a părut şi el sceptic: "Toţi miniştrii, fără excepţie, respectă regula". "Aş fi curios ca acest proprietar de restaurant să dea numele miniştrilor dacă este atât de bine informat", a adăugat el.

Ministrul de interne, Gerald Darmain, a sesizat la rândul lui prefectura poliţiei din Paris, care a deschis o anchetă administrativă.

"Acest lucru este absolut inacceptabil", a spus Gerald Darmanin. "În fiecare zi, serviciile de poliţie şi de jandarmerie intervin în cartierele populare, deoarece se fac grătare uriaşe, pentru că oamenii nu respectă restricţiile. Este evident că în cele mai selecte cartiere ale capitalei, regula este aceeaşi pentru toată lumea. Nu există două tipuri de cetăţeni, cu cei care au dreptul de a face petreceri şi cei care nu au acest drept", a insistat el.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy