MAE: România nu este implicată în livrările de arme către Siria

Ministerul Afacerilor Externe transmite într-un comunicat oficial că România nu a livrat arme Siriei nici în 2013, nici în 2014, dezmințind astfel informațiile publicate, vineri, de agenția Reuters, care scrie că Rusia și-a intensficat în ultimele săptămâni exporturile de echipamente miltare către Siria, inclusiv prin intermediul unor companii de profil din România, Bulgaria și Ucraina.

"Ministerul Afacerilor Externe dezminte cu fermitate orice informaţie care induce ideea că România ar fi implicată  în  livrările de echipament militar către Siria. Ministerul Afacerilor Externe, prin Departamentul pentru Controlul Exporturilor, ca autoritate națională de control al operațiunilor cu produse militare, nu a înregistrat și, implicit, nu a autorizat nicio operațiune de comerț exterior cu produse militare, inclusiv de armament ușor, cu destinația Siria în anul 2013 și 2014", susține ministerul condus de Titus Corlățean.

Un material publicat de Reuters spune că începând din decembrie 2013, Rusia a intensificat exporturile de echipamente militare în Siria, inclusiv vehicule militare, drone şi bombe teleghidate, în încercarea de a susţine regimul Bashar Al-Assad în confruntările cu insurgenţii, precizează Reuters. "Zeci de avioane militare de transport Antonov 124 au adus în Siria vehicule militare, echipamente de supraveghere, radare, sisteme electronice de luptă, piese de elicoptere şi bombe teleghidate", precizează o sursă din cadrul serviciilor de securitate din Orientul Mijlociu.

"Experţi ruşi pilotează drone în Siria pentru a ajuta la localizarea poziţiilor insurgente, pentru analizarea capacităţilor militare rebele şi pentru coordonarea bombardamentelor forţelor suobrdonate regimului sirian", explică o altă sursă.
Un specialist din domeniul industriei internaţionale a comerţului cu armament a confirmat intensificarea exporturilor de arme ruseşti. "În Siria sosesc echipamente militare, iar Rusia fie le trimite singură, fie preluând echipamente stocate în zone ale Mării Negre precum Bulgaria, România sau Ucraina, unde există un surplus de armament. Furnizorii din regiune nu îşi pot permite să supere Rusia", explică oficialul citat de Reuters, potrivit Mediafax.
 Purtătorul de cuvânt al diplomaţiei bulgare a declarat că Oficiul interguvernamental bulgar nu a autorizat tranzacţii de armament cu destinaţia Siria.
În conflictul dintre milițiile lui Bashar al-Assad și rebelii sirieni, izbucnit în martie 2011, au murit până în prezent aproximativ 125.000 de persoane, majoritatea civili, se arată într-un raport al Observatorului sirian pentru drepturile omului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel