Rolul Germaniei în producerea armelor chimice siriene

O organizație laureată a Premiului Nobel pentru Pace în 2013 a transmis Ministerului german de Externe o listă cu 50 de livrări efectuate de companii germane, în perioada 1982-1993, către Siria. 

Lista Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) conţine informaţii despre livrarea a 2.400 de tone de acid sulfuric, care poate fi utilizat pentru fabricarea gazului sarin, anunţă Süddeutsche Zeitung şi postul regional de televiziune NDR, citate de Mediafax. Companii germane au mai furnizat Siriei detectoare de gaze. 

Ministerul german de Externe a transmis lista OIAC la Parchetul General Federal, care studiază în prezent posibilitatea deschiderii unor anchete în legătură cu activităţile acestor companii. Mai mult, Berlinul a recunoscut în septembrie că a permis până în aprilie 2011 companiilor germane să exporte în Siria produse care ar putea fi utilizate pentru producerea armelor chimice.

Un comunicat al Ministerului Economiei arată că  în perioada 1998-2011, companiile germane au exportat în Siria 360 de tone de produse chimice cu utilizare civilă sau militară.

Conflictul din Siria s-a soldat până în prezent cu aproape 146.000 de morţi, conform unui ONG.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel