Economistul Lucian Isar a comentat, joi seară, la Realitatea TV, în legătură cu proiectul prin care ANAF ar fi avut acces nelimitat la toate datele privind plăţile efectuate cu cardul de către peroanele fizice la POS-urile instalate în magazine.
"După cum știți, România este o țară foarte bogată. În 26 de ani a tot făcut experimente economice, marea majoritate greșite. România s-a împrumutat de curând de la instituțiile internaționale ca să plătească consultanți externi pentru a veni cu această inițiativă. Acest proiect este rezultatul unei consultări. Propunerea aceasta este de import, putem să o vedem într-o țara cum e Finlanda. Dar, cu siguranță, niște consultanți care trăiesc, mănâncă și dorm în România nu ar fi considerat că este oportun proiectul la acest moment", a spus Lucian Isar, citează realitatea.net.
Citește și: Rareș Bogdan: Inițiativă cretină. Imbecili și ticăloși
Economistul este de părere că este un experiment care continuă seria de experimente economice din ultimii 26 de ani, dar s-a arătat convinsă că, "cel puțin în alegerile din acest an, se va spune în mod foarte clar rolul statului în economie și raportarea cetățeanului la stat, pentru că, în realitate, România fiind o țară atât de bogată, echilibrul dintre stat și cetățean nu este la nivelul la care trebuie să-l urmăresc de unde și-a cumpărat pasta de dinți. Pentru că întâi autoritățile statului trebuie să meargă după marea sifonare din economie. Eu cred că ar trebui să ne preocupăm, în dezbaterile din această toamnă, să recalibrăm rolul ANAF-ului, să readucem bogăția României în buzunarele noastre și, de acolo, să reformăm acest ANAF", a conchis Lucian Isar.
ANAF nu va mai cere agenților economici numărul de card al clienților care au plătit electronic
Ministerul Finanțelor Publice (MFP) și Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) au anunțat, joi seară, că iau în considerare modificarea prevederilor dintr-un proiect de hotărâre de Guvern, potrivit cărora Fiscul ar fi urmat să primească toate datele disponibile despre deținătorul unui card, în cazul plăților electronice, inclusiv numărul cardului și date pe care băncile nu le dețin.
Reprezentanții Ministerului Finanțelor au precizat, joi, pe pagina de Facebook a instituției, că proiectul aflat în dezbatere publică are în vedere creșterea gradului de conformare a operatorilor economici, reducerea evaziunii fiscale și scoaterea la suprafață a veniturilor care nu sunt întotdeauna declarate de agenții economici.
"Concret, propunerea vizează corelarea datelor înregistrate pe bonul fiscal transmis Agenției Naționale de Administrare Fiscală de către aparatele de marcat electronice fiscale cu datele comunicate de POS-urile pentru bunurile/serviciile pentru care plata se face prin intermediul cardului", susțin reprezentanții ministerului.
Citește și: Mircea Badea: Ne va lua dracu
Potrivit acestora, datele sunt utile pentru determinarea corectă a bazei impozabile, în cazul în care casele electronice de marcat întrerup transmiterea de informații către ANAF (defecțiune, suspendare servicii internet, pană de curent, rea intenție etc).
"În urma consultărilor cu patronatele din domeniul bancar ce au avut loc miercuri, 27 iulie 2016, Ministerul Finanțelor Publice și ANAF au luat deja în considerare modificarea articolului 4, alin 3, din Anexa menționată în materialele de presă în sensul eliminării unor date (spre exemplu, numărul cardului bancar din motive de securitate), inclusiv netransmiterea unor date pe care instituția emitentă nu le deține. Subliniem faptul că trecerea de la casele de marcat electronice fiscale echipate cu role jurnal pe suport hârtie este motivată și de faptul că în statele UE se folosesc demult casele de marcat electronice fiscale dotate cu jurnal electronic securizat", mai spun oficialii Finanțelor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu