Legea carantinării. Ce se va întâmpla de ACUM. Arafat: "NU mai e problema lui. NU mai POATE"

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Șeful DSU, Raed Arafat, a vorbit despre legea carantinării, făcând o comparație cu alte țări.  

"Să nu uităm că suntem diferiți. Multe țări din cele care au permis să se meargă acasă, aveau aplicații de urmărire, de supraveghere. Israel, Coreea de Sud... Noi nu am creat așa ceva. Noi nu avem decât monitorizarea personală. Clar că o aplicație nu se va face, așa că rămâne doar monitorizarea personală. Și s-a făcut, nu asta e problema. Alte țări au făcut ca persoanele carantinate sau în izolare au pus abțibild pe ușă. Noi am spus nu, că e stigmatizare.

Dreptul individual are limite, nu e absolut. Aici nu e o boală proprie și tu decizi pe sănătatea ta. Dacă am o boală contagioasă și nu vreau să mă internez, nici să iau tratament, nici să stau în casă, atunci avem probleme foarte serioase", a declarat Raed Arafat, în direct la B1 TV.

Ce vor face pacienții odată cu intrarea legii în vigoare

"Pacientul și acum va putea să refuze tratamentul, dar problema izolării nu mai e doar problema lui. Problema carantinării nu mai e problema pacientului, e a comunității. Pacientul nu mai poate să aibă o decizie absolută în acest sens. Dar asta s-a cerut (ca pacientul să aibă posibilitatea de a ataca în instanță). Am avut parte de tragedii. Unii în trei zile s-au agravat sau chiar au decedat. Nu a fost o exagerare când am spus că trebuie monitorizat, că nu știi cum evoluează.

Pacientul poate fi investigat până în 48 de ore. Pacientul, dacă nu vrea, poate sesiza DSP, care emite act de izolare, ce poate fi contestat în instanță. Pacientul poate fi lăsat acasă dacă riscul cu infectare a altora e redus. Normal riscul nu poate fi zero. Dacă el trece de familie și merge și în comunitate și infectează pe altcineva, deja poate fi penal. Soțul / soția nu mai merge la lucru, pentru că e riscul să răspândească", a completat șeful DSU. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel