A venit și 1 martie, prima zi a primăverii, cu tarabe pline cu mărțișoare, ghiocei și noi evenimente. Fiind ziua unui nou anotimp, brazilienii și-au zis s-o marcheze cum trebuie și în 1565 au fondat orașul Rio de Janeiro. Posibil să fi fost cadoul vreunui bogat de-al vremii pentru iubita lui pe care n-o mai impresiona cu un ghiocel luat din piață. Tot în aceeași zi, dar trei ani mai devreme, în 1562, catolicii omoară peste 1 000 de hughenoți. Așa încep războaiele religioase franceze. Fiecare în felul lui cu primăvara, dar la noi vine cu evenimente ale zilei.
Autor: Răzvan Băltărețu
1 martie 1815 - Napoleon Bonaparte evadează de pe insula Elba. Doar el știe câte scrisori o fi primit de la soție cât era acolo, în care îi spunea că nu care cumva să se folosească de scuza că e exilat și să nu-i ofere personal un mărțișor.
1 martie 1867 - A apărut primul număr al revistei “Convorbiri literare”, editată de Junimea. Nu, nu apăreau și în online pe vremea aceea. Și, de asemenea, nu s-au retras în online când au dispărut de pe piață.
1 martie 1997 - Se constituie Forța de Reacție Rapidă a Armatei Române, care se înscrie în procesul de modernizare a forțelor armate ale României, în concordanță cu exigențele integrării în structurile militare ale NATO. Ne-a fost util acel proces, ați văzut ce rapizi au fost militarii la deszăpezire. Da, acea deszăpezire de care se ocupau niște firme private.
1 martie 2001 - Guvernul elvețian interzice utilizarea în hrana animalelor a alimentelor conținând făină de carne și oase. De atunci ei și-au trecut și câinii pe mâncare bio.
S-au născut azi:
1 martie 1445 - S-a născut Sandro Botticelli, pictor italian (decedat în 1510). Este un nume mare în Renaștere și a fost un fel de psiholog, ilustrând trăirile umane în lucrările sale. Doar că, spre deosebire de actualii psihologi, nu-și dădea clienții afară după o oră, cerându-le să revină data viitoare.
1 martie 1812 - S-a născut Nicolae Kretzulescu, medic și politician român, prim-ministru al Principatelor Unite (decedat în 1900). A trecut și el printr-o remaniere, în octombrie 1863, dar a rămas în noul guvern drept ministru al instrucției publice. Pentru că ne citesc și elevii de liceu, trebuie menționate două amănunte. Da, acesta e omul după care a fost denumit liceul ale cărui eleve poartă fustele acelea drăguţe. Și nu, nu se semna de șmecher cu “k”, ci așa era numele lui.
1 martie 1837 - S-a născut Ion Creangă, scriitor român (decedat în 1889). Mulți i-au citit “Amintirile...”, alții i-au citit basmele sau povestirile fanteziste, iar câțiva au rânjit și roșit când au auzit ce i-a trecut prin minte și prin toc când a scris “Povestea poveștilor”.
Decese:
1 martie 1908 - A murit Vasile Păun, poet, teoretician și critic literar român (născut în 1850). Prea puțini au auzit de el, dar era un fel de Călinescu, dar mai bătrân. Nu scria cu inspirație, ci forțat, după șablon, și îndrăgea mai mult forma. Și, desigur, el avea dreptate, iar restul nu știau ce spun.
1 martie 1973 - A murit Lev Arțimovici, fizician rus (născut în 1909). Poate n-ar fi fost menționat aici dacă nu s-ar fi ocupat cu fizica atomică și nucleară și experimente cu tokamak-uri. Acestea erau niște potențiale arme care creau plasme în formă de torus-uri. Da, era perioada aceea numită Războiul Rece când SUA și URSS se uitau cu invidie una la alta peste granițe. Desigur, el se poate să fi fost un simplu cercetător cu bune intenții, iar statul avea o poftă avidă de a sprijini știința pentru a eradica foametea și altele care mai erau.
Citește și alte evenimente:
Istoria zilei: 29 februarie. Evenimente puține, mon cher!
Istoria la zi. Ce s-a întâmplat pe 28 februarie
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News