Coronavirus - COVID 19
România în stare de alertă
-
confirmate
-
vindecate
-
decese
Sună-ne (Luni - Vineri, 09:00 - 18:00) sau scrie-ne la numărul 0772.264.642 sau la adresa de e-mail [email protected] și pune intrebări despre coronavirus, situații sociale, medicale, suport psihologic. Semnalează situații deosebite.

IRES: Românii au DECIS! START TESTARE pentru coronavirus!

Ce cred românii despre pandemia de coronavirus şi despre testarea în vedere depistării persoanelor infectate cu coronavirus a reieşit în urma unui sondaj IRES.

Ce cred românii despre testarea pentru Covid-19? Iată principalele concluzii:

- Peste trei sferturi dintre români acceptă ideea testării prin sondaj a populației pentru COVID - 19

- Aproape două treimi dintre români cred că măsura acordării unor ”certificate”/ ”pașapoarte” de imunitate este bună și foarte bună 

- Peste jumătate dintre români se declară interesați să se testeze, din proprie inițiativă, pentru COVID-19, contra cost.

 

Institutul Român pentru Evaluare și Strategie – IRES, cea mai mare companie de cercetare socială cu capital românesc, a realizat, în 24 și 27 aprilie 2020, al șaselea val al studiilor percepțiilor, atitudinilor și comportamentelor românilor pe durata crizei provocate de pandemia de COVID – 19. Prezentul studiu a fost dedicat evaluării evaluării percepțiilor și atitudinilor cu privire la testarea pentru COVID – 19.

 

TESTAREA PRIN SONDAJ


Peste trei sferturi dintre români acceptă ideea testării prin sondaj a populației pentru COVID – 19. Sondajul arată că populația manifestă un grad ridicat de acceptabilitate pentru testarea prin sondaj în vederea stabiliri ponderii cetățenilor infectați cu COVID-19 și a celor imunizați la coronavirus. Peste un sfert dintre participanții la studiu cred că testarea prin sondaj este o măsură foarte bună, iar jumătate o consideră ca fiind bună.

 
Favorabili acestei testării prin sondaj sunt în proporții mai ridicate respondenții cu educație medie, cei care locuiesc în orașe și participanții la studiu care declară că la alegerile parlamentare ar vota cu PNL. Sunt mai reticenți față de această posibilă măsură respondenții peste 65 de ani, cei cu educație scăzută și cei care locuiesc în mediul rural.

 

”PAȘAPORTUL” DE IMUNITATEO eventuală măsură de acordare a unor ”certificate” / ”pașapoarte” de imunitate celor care au avut deja COVID – 19 pentru a putea beneficia de excepții de la anumite restricții este considerată bună de către jumătate dintre români. 13% o consideră foarte bună, în timp ce o treime dintre participanții la studiu cred că ar fi proastă și foarte proastă.
 
Măsura este evaluată pozitiv în proporții mai ridicate de către femei (68%), de vârstnici (69%), de persoanele cu educație scăzută (49%), dar și de respondenții care locuiesc în Transilvania și Banat (69%) și pe votanții PNL (68%) și PSD (67%).

Pe cei mai puțini favorabili unei astfel de măsuri îi regăsim în proporții mai ridicate în rândul bărbaților, a tinerilor (39%), a celor cu educație superioară și peste (51%), dar și în rândul votanților Alianței USR-PLUS (46%).

 

TESTAREA VOLUNTARĂ PENTRU COVID - 19


 
Mai mult de o treime dintre participanții la studiu au auzit despre faptul că în România există, în prezent, posibilitatea ca cetățenii să se testeze din proprie inițiativă (Notă: Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca oferă acest serviciu încă din data de 13 martie 2020).


Peste jumătate dintre respondenți au opinii favorabile cu privire la posibilitatea efectuării testelor voluntare, contra-cost și aproape 6 din 10 români spun că sunt interesați să își facă un astfel de test.


Opinii favorabile cu privire la posibilitatea testării voluntare contra-cost au în proporțiile cele mai ridicate persoanele cu educație superioară, respondenții din mediul urban, cei din Transilvania și Banat și votanții Alianței USR-PLUS.


Interesul pentru efectuarea unui test voluntar pentru COVID – 19, contra unei anumite sume de bani, este mai ridicat în rândul persoanelor între 51 și 65 de ani (62%), în rândul respondenților din Moldova (67%), dar și în rândul votanților PSD (63%).

Trebuie să menționăm faptul că interesul declarat nu înseamnă, în mod automat, că 59% dintre români și-ar face testul pentru COVID-19 contra-cost, ci arată mai degrabă gradul de dezirabilitate manifestat de respondenți cu privire la aspectul investigat.


Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play


Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2020 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


nxt.24
YesMy