Urmărește emisiunea live


EXCLUSIV  Iratxe Garcia Perez, despre certificatul verde COVID-19. "Valabil de la 1 iulie, în spaţiul european. Va fi greu să fie internaţional"

Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay

Iratxe García Pérez, președintele Grupului Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European, a vorbit la emisiunea Claudiei Țapardel de la DCNewsTV, 'Din Culisele Europei', despre modalităţile prin care autorităţile europene ar putea convinge mai mulţi cetăţeni ai Uniunii să se vaccineze împotriva COVID-19. 

Claudia Ţapardel a întrebat-o pe preşedinta Grupului Socialiştilor şi Democraţilor cum ar putea fi convinşi cei 30 la sută dintre europeni care refuză vaccinarea să accepte serurile anti-COVID-19. 

"Trebuie să lansăm, în primul rând, un mesaj de siguranţă pentru populaţie, pentru cetăţeni. Vaccinurile care sunt acum în Europa sunt vaccinuri cu toate garanţiile pentru a fi cu adevărat utile pentru populaţie. Cred că s-au făcut dezbateri mult prea exagerate despre unele efecte secundare ale vaccinurilor, care sunt normale în cazul tuturor vaccinurilor şi, aş spune, chiar în cazul tuturor medicamentelor. Trebuie să lansăm un mesaj de calm către cetăţeni. Vaccinurile sunt sigure! Dar şi un mesaj de solidaritate. Persoanele ar trebui să se vaccineze pentru a garanta propria sănătate şi pe a celor pe care îi avem aproape de noi. Este un act de generozitate, acela de a te vaccina, pentru că trebuie să garantăm sănătatea întregii populaţii. Un act de generozitate şi de responsabilitate", a declarat Iratxe Garcia Perez la DC NEWS TV.

Certificatul Verde, disponibil de la 1 iulie. Mesaj pentru autorităţile statelor membre

"Certificatul Verde este speranţa industriei de turism. Socialiştii din Parlamentul European au lucrat de o manieră foarte serioasă pentru a ajunge la un acord de principiu între Parlamentul European şi Consiliul Europei, astfel că începând cu 1 iulie Certificatul va fi valabil la nivelul întregii Uniuni Europene, şi va asigura mobilitatea. Trebuie să mai trecem de ultimul vot, cel definitiv, din Parlamentul European, dar nu va fi nicio problemă. Ţările pot începe deja să lucreze la platformele digitale, pentru că certificatul va fi digital. El va presupune ca toţi cetăţenii UE să poată circula liberi, de la 1 iulie, dacă îl au, pentru că vor putea demonstra prin el fie că sunt vaccinaţi, fie că au un rezultat PCR negativ", a mai spus aceasta.  

Cu toate astea, transformarea certificatului verde UE COVID-19 în unul internaţional s-ar putea dovedi o misiune dificilă, ceea ce înseamnă că cetăţenii UE care vor să călătorească în afara spaţiului comunitar ar putea fi nevoiţi să recurgă la teste PCR, chiar dacă sunt vaccinaţi. 

"Va fi foarte dificil ca acest certificat să se transforme în unul internaţional. Situaţia ţărilor este foarte diferită. Săptămâna trecută s-a realizat un acord între cele 27 state membre pentru a permite cetăţenilor mai multor ţări din afara UE să călătorească în spaţiul european, pe bază de vaccinare sau pe baza măsurilor sanitare. Facem paşi importanţi înainte, dar cred că un certificat valabil pentru toată lumea este dificil de obţinut, pentru că situaţiile sunt diferite. În acest sens, UE trebuie să negocieze bilateral în anumite cazuri", a concluzionat Iratxe Garcia Perez. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel