Inteligența artificială a descoperit un nou material care ar putea reduce utilizarea litiului din baterii

Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

O substanță nouă, care ar putea reduce utilizarea litiului din baterii, a fost descoperită cu ajutorul inteligenței artificiale (AI) și al supercalculatoarelor.

Descoperirile au fost făcute de Microsoft și de Pacific Northwest National Laboratory (PNNL), care face parte din Departamentul de Energie al SUA. Oamenii de știință spun că materialul ar putea reduce potențialul de utilizare a litiului cu până la 70%. De la descoperire, noul material a fost folosit pentru a alimenta un bec.

Cercetătorii de la Microsoft au folosit inteligența artificială și supercalculatoarele pentru a reduce 32 de milioane de materiale anorganice potențiale la 18 candidați promițători în mai puțin de o săptămână, un proces de selecție care ar fi putut dura mai mult de două decenii dacă s-ar fi folosit metodele tradiționale de cercetare în laborator.

Procesul, de la început până la dezvoltarea unui prototip de baterie funcțională, a durat mai puțin de nouă luni. Cele două organizații au realizat acest lucru prin utilizarea inteligenței artificiale avansate și a calculului de înaltă performanță, care combină un număr mare de calculatoare pentru a rezolva sarcini științifice și matematice complexe.

Vicepreședintele executiv al Microsoft, Jason Zander, a declarat pentru BBC că una dintre misiunile gigantului tehnologic este de a ”comprima 250 de ani de descoperiri științifice în următorii 25”.

”Și credem că o tehnologie ca aceasta ne va ajuta să facem asta. Acesta este modul în care acest tip de știință cred că se va face în viitor", a spus el.

Problema cu litiul

Litiul este adesea numit ”aur alb” datorită valorii sale de piață și a culorii argintii. Este unul dintre componentele cheie ale bateriilor reîncărcabile (baterii litiu-ion) care alimentează orice, de la vehiculele electrice (VE) la smartphone-uri.

Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie, pe măsură ce nevoia de metal crește și cererea de vehicule electrice crește, lumea s-ar putea confrunta cu o penurie de acest material începând cu anul 2025. De asemenea, se preconizează despre cererea de baterii litiu-ion că va crește de până la zece ori până în 2030, potrivit Departamentului pentru Energie al SUA, astfel încât producătorii construiesc în mod constant fabrici de baterii pentru a ține pasul.

Exploatarea litiului poate fi controversată, deoarece poate dura mai mulți ani și are un impact considerabil asupra mediului. Extragerea metalului necesită cantități mari de apă și energie, iar procesul poate lăsa cicatrici uriașe în peisaj, precum și deșeuri toxice.

Cu ce este diferită inteligență artificială folosită de Microsoft

Modul în care funcționează această tehnologie constă în utilizarea unui nou tip de inteligență artificială creat de Microsoft, antrenată pe baza datelor moleculare, care poate să înțeleagă de fapt chimia.

”Această inteligență artificială se bazează în totalitate pe materiale, baze de date și proprietăți științifice. Datele sunt foarte demne de încredere pentru a le folosi pentru descoperiri științifice”, a explicat Zander.

După ce software-ul a redus numărul celor 18 candidați, experții în baterii de la PNNL i-au analizat și au ales substanța finală pentru a lucra în laborator.

Karl Mueller de la PNNL a declarat că intuițiile IA de la Microsoft i-au îndreptat ”către un teritoriu potențial fructuos mult mai repede” decât în condiții normale de lucru.

”Am putut să modificăm, să testăm și să reglăm compoziția chimică a acestui nou material și să evaluăm rapid viabilitatea sa tehnică pentru o baterie funcțională, demonstrând promisiunea inteligenței artificiale avansate de a accelera ciclul de inovare”, a spus el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel