Întâlnire istorică între reprezentanţii celor două biserici ortodoxe din Ucraina

Fotografie de la Pixabay
Fotografie de la Pixabay

Liderii celor două biserici ortodoxe din Ucraina au avut o reunire istorică marţi, 5 iulie. 

Reprezentanţi ai clerului Bisericii Ortodoxe a Ucrainei (Patriarhia Kievului) şi ai Bisericii Ortodoxe Ucrainene (Patriarhia Moscovei) au avut, marţi, o întâlnire la Catedrala Sfânta Sofia din Kiev - transmite Ukrainska Pravda.

Ministrul ucrainean al culturii, Oleksandr Tkacenko, a comentat evenimentul, scriind pe Facebook că, în astfel de momente dificile, tot ce este de prisos trebuie lăsat în urmă.

"S-a spart gheaţa! Astăzi, când războiul ne pune în faţă noi provocări, tot ce este de prisos rămâne în urmă. În ziua de pomenire a Preafericitului Părinte Mitropolit Volodimir, pe teritoriul Catedralei Sfânta Sofia din Kiev, a avut loc o întâlnire istorică a clerului Bisericii Ortodoxe a Ucrainei şi a Bisericii Ortodoxe Ucrainene. Obiectivele noastre comune sunt depăşirea divizării, slujirea poporului Ucrainei şi clădirea casei noastre comune. Cred că această întâlnire este începutul unei noi, înţelepte şi puternice căi pentru bisericile noastre, de dragul unui viitor liber şi paşnic pentru Ucraina" - a mai scris ministrul, fără să facă publice rezultatele întâlnirii.

Oleksandr Tkacenko a asigurat că Ministerul Culturii şi Politicii Informaţionale de la Kiev şi Serviciul de Stat al Ucrainei pentru Etnopolitică şi Libertate de Conştiinţă vor promova unitatea Bisericii în toate modurile posibile, scrie Rador. 

Ucraina a depus cerere de aderare la OCDE

Premierul ucrainean Denis Şmihal a anunţat că Ucraina a depus cerere de aderare la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică. 

Calitatea de membru OCDE este una din pietrele de temelie ale reconstrucţiei şi dezvoltării de succes a ţării, a spus Şmihal.

"Ucraina împărtăşeşte toate principiile organizaţiei şi (doreşte) să devină membru al acesteia cât mai curând posibil", a scris pe Twitter premierul Şmihal.

Secretarul general al OCDE Mathias Cormann a declarat pe Twitter că această candidatură "va fi acum analizată de Consiliul OCDE după procedura obişnuită".

OCDE, care are sediul la Paris, reuneşte ţări care sunt angajate faţă de valorile democraţiei şi ale economiei de piaţă. Pe lângă economii puternice precum Germania, Statele Unite şi Japonia, membre OCDE sunt şi ţări emergente, precum Mexic şi Chile.

Ucraina era deja considerată una dintre cele mai sărace ţări din Europa în ceea ce priveşte venitul pe cap de locuitor chiar înainte de invazia rusă, aminteşte dpa, conform Agerpres. 

Boris Johnson este încrezător că Ucraina va recupera teritoriile capturate de Putin

remierul britanic Boris Johnson i-a transmis marţi preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, în cursul unei convorbiri telefonice, că întreaga comunitate internaţională "este în spatele Ucrainei" şi că armata ucraineană mai poate încă 'recupera' teritoriul capturat recent de Rusia, relatează EFE şi Reuters.

Boris Johnson a avut în cursul dimineţii o convorbire la telefon cu Volodimir Zelenski 'pentru a-l informa în legătură cu progresele şi discuţiile purtate la (summiturile) G7 şi NATO de săptămâna trecută', a indicat o purtătoare de cuvânt a guvernului britanic într-un comunicat.

La rândul său, 'preşedintele Zelenski a detaliat situaţia actuală din Ucraina şi ultimele cuceriri ale ruşilor, iar premierul l-a informat despre cele mai noi echipamente militare britanice, cum ar fi zece sisteme de artilerie autopropulsată şi muniţie, care vor ajunge în zilele şi săptămânile următoare' în Ucraina, menţionează comunicatul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel