Curtea Constituțională va avea ultimul cuvânt la deciziile Parlamentului

ccr
ccr

Curtea Constituţională îşi păstrează drepturile.  Legea de aprobare a OUG 38/2012 privind modificarea atribuţiilor Curţii Constituţionale a fost declarată, miercuri, neconstituţională.

Curtea Constituțională nu se dă bătută. Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 38/2012 care modifica competenţa Curţii Constituţionale, în sensul că aceasta nu se mai putea pronunţa pe deciziile Parlamentului a fost declarată, miercuri,  neconstituțională. În 18 iulie, Senatul, forul decizional, adoptase legea de aprobare a OUG privind funcţionarea Curţii Constituţionale în varianta Camerei Deputaţilor.

Pe de altă parte, în 9 iulie, CC a admis sesizarea de neconstituţionalitate formulată de 67 de deputaţi aparţinând grupului parlamentar al Partidului Democrat Liberal şi constată că soluţia legislativă care exclude de la controlul de constituţionalitate hotărârile Parlamentului care afectează valori şi principii constituţionale este neconstituţională. PDL reclamase modificarea alin.(1) al art.27 din Legea 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale.

 "Articol unic. - Alineatul (1) al articolului 27 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.807 din 3 decembrie 2010, se modifică şi va avea următorul cuprins: «(1) Curtea Constituţională se pronunţă asupra constituţionalităţii regulamentelor Parlamentului, la sesizarea unuia dintre preşedinţii celor două Camere, a unui grup parlamentar sau a unui număr de cel puţin 50 de deputaţi sau cel puţin 25 de senatori»", a fost prevederea contestată de PDL pe care CC a admis-o.

Tot miercuri, Curtea Constituţională a decis, amânarea pentru 26 septembrie a judecării neconstituţionalităţii Legii de cooperare între Parlament şi Guvern în domeniul afacerilor europene.

 Contestaţia privind neconstituţionalitatea Legii privind cooperarea între Parlament şi Guvern în domeniul afacerilor europene - care prevede că Parlamentul stabileşte cine merge la Consilul European, în cazul în care preşedintele şi premierul nu se înţeleg - a fost formulată de un număr de 26 senatori aparţinând Grupului Parlamentar al PDL.

   

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel