Secretarul de stat Moldovan a explicat cele 13 decese de la Suceava: „Se pune întrebarea, desigur...”

Secretarul de stat Horațiu Moldovan a făcut precizări despre cele 13 decese raportate în seara zilei de luni.

Secretarul de stat Horațiu Moldovan a făcut precizări despre cele 13 decese raportate în seara zilei de luni, la Suceava. Moldovan a explicat, pentru Digi 24, că decesele nu s-au produs simultan sau în aceeași zi, ci de-a lungul unei săptămâni.

„Nu este vorba de decese care s-au petrecut astăzi, este vorba de teste care s-au confirmat, între timp, la pacienți care au decedat în zilele precedente. Adică, numărul acesta impresionant nu înseamnă că 13 oameni au murit simultan astăzi. Au fost 7 zile. Au fost testați, iar testele au ajuns cu întârziere. Se pune întrebarea desigur de ce a durat atât de mult să ajungă testele. Pentru că este vorba despre un focar special, un accident epidemiologic mare, un număr foarte mare de oameni care au trebuit testați, cu un număr de medici limitați la DSP-uri, care au avut în sarcină multe anchete epidemiologice. A trebuit să transferăm medici din Iași acolo, deci operativitatea prelucrării acestor probe a fost limitată", a spus secretarul de stat.

Un accident cu ramificații importante

„Problema de la Suceava a fost un accident epidemiologic cu ramificații importante. A trebuit reorganizată asistența medicală la nivelul județului, au trebuit făcute anchete epidemiologice amănunțite, cu mai multe puncte. Cu condițiile personalului care există, astea au fost posibilitățile de reacție, într-un moment de criză mai adâncă", a adăugat Moldovan.

„Accidentul sigur că a fost soluționat. La momentul când s-a produs, o echipă a fost transferată din București, condusă de actualul ministru Nelu Tătaru, împreună cu epidemiologul șef de la Iași, care gestionează regiunea de Nord-Est a Moldovei. Au făcut împreună cu DSP-ul local anchete epidemiologice variate, au gestionat bine situația, pacienții din zona respectivă au fost derivați spre alte spitale din Botoșani și Iași. La nivelul spitalului din Suceava s-au luat măsuri epidemiologice locale concrete, s-a repus în funcțiune parțială unitatea de primiri urgențe a spitalului, într-o locație care era separată”, a mai spus Horoațiu Moldovan.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel