EXCLUSIV  Hipnoza în cazul lui Dincă de la Caracal. Un specialist răstoarnă teoriile

Caracal
Caracal

Cazul fetelor din Caracal se află în atenţia tuturor de mai multe zile. Lumea îşi doreşte să afle ce a făcut Gheorghe Dincă cu victimele sale. S-a vorbit chiar şi despre utilizarea hipnozei pentru a se elucida misterul. 

Eugen Popa, unul dintre cei mai cunoscuţi şi bine pregătiţi traineri din România şi preşedintele Asociaţiei Române de Hipnoză, a explicat în exclusivitate pentru DC News de ce hipnoza nu este o soluţie eficientă în acest caz.

"De obicei, hipnoza în domeniul criminalistic nu se aplică cu cei care sunt învinuiţi, pentru că, atunci când vorbim de hipnoză vorbim despre mintea conştientă şi subconştientă, iar rolul subconştientului este să ne protejeze. Deci, dacă Gheorghe Dincă se simte ameninţat, ar fi într-o postură mult mai bună să se apere, să se protejeze dacă ar fi într-o stare de hipnoză decât dacă ar fi într-o stare de veghe normală”, a zis Eugen Popa pentru DC News.

Hipnoza nu se poate folosi cu un inculpat 

”De obicei, hipnoza se foloseşte cu victimele sau cu martorii, nu cu acuzaţii. Sunt situaţii în care acuzatul este de acord să fie hipnotizat pentru că vrea să îşi dovedească nevinovăţia. Subconştientul şi starea de hipnoză ne facilitează comunicarea cu subconştientul, iar jobul subconştientului este să ne protejeze. Dacă eu vrea să ascund ceva sau să mint ceva, voi face acest lucru mult mai bine în starea de hipnoză decât în starea de veghe. Mă protejez mai bine în starea de hipnoză decât în starea de veghe. 

Un om hipnotizat nu este un om inconştient, este doar într-o altă stare de conştienţă, exact ca şi cum ar fi într-o stare de reverie, sau într-o stare de meditaţie", a spus Eugen Popa pentru DC News.

Eugen Popa este unul dintre cei mai cunoscuţi şi bine pregătiţi traineri din România şi preşedintele Asociaţiei Române de Hipnoză. De-a lungul carierei s-a specializat atât în metode de terapie și dezvoltare personală Occidentale (Hipnoză, NLP, Mindset, Habits, Psihologie Pozitivă) cât și Orientale (Meditație, Yoga, Spiritualitate), fiind astăzi un trainer holistic în toată puterea cuvântului. Studiile sale l-au purtat pe trei continente, în Europa, Asia și Statele Unite, iar până în prezent a susţinut conferinţe, traininguri şi workshop-uri în Thailanda, Statele Unite ale Americii, Brazilia, Turcia, Grecia, Anglia, Germania etc., la care au participat mii de oameni.

Ce spune legea

Prin dispoziţiile art. 101 alin. (2) CPP se interzice folosirea metodelor sau tehnicilor de ascultare care afectează capacitatea persoanei de a‑şi aminti şi de a relata în mod conştient şi voluntar faptele care constituie obiectul probei. Acestea nu fac referire la folosirea testului poligraf, ci la folosirea mijloacelor care atrag o intruziune deosebită în conştiinţa umană (hipnoza, serul adevărului etc.). Justificarea acestei interdicţii constă în necesitatea respectării demnităţii umane în procesul penal, principiu care este consacrat şi în art. 11 alin. (1) CPP.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel