Hidroxiclorochina, BUN sau RĂU pentru COVID-19. TOT ce TREBUIE să știi

Specialiștii au stabilit răspunsurile mai multor întrebări legate de hidroxiclorochină, ca tratament pentru COVID-19. Iată ce ar trebui să știți.

Perspectiva utilizării hidroxiclorochinelor drept tratament pentru COVID-19, pe fondul noii pandemii, a stârnit nenumărate acorduri și dezacorduri între politicieni și oameni de știință.

Cu toate acestea au existat indicii că medicamentul este eficient în tratarea sau prevenirea COVID-19, dar testele nu au susținut acest aspect și continuă să se facă studii clinice ample. Ba mai mult, chiar președintele Donald Trump le-a cerut medicilor să prescrie hidroxiclorochina pacienților cu COVID-19. 

Care este originea sa?


Hidroxiclorochina, cunoscută și sub denumirea de marcă Plaquenil, și analogul său, clorochina, sunt derivate din chinină, pe care chimiștii francezi, în anul 1820, le-au izolat de scoarța copacului cinchona, conform Medicamentelor pentru Malaria Venture. În 1934, oamenii de știință germani au creat clorochina sintetică ca parte a unei clase anti-malariene, a precizat MMV. Hidroxiclorochina este versiunea mai puțin toxică a clorochininei, susține CNN.

Poate fi folosit pentru a trata COVID-19?


Nu este clar. În laboratoare s-a demonstrat o oarecare eficacitate împotriva coronavirusului, a sindromului respirator sever responsabil de pandemia actuală. Dar dr. Deborah Birx, reprezentant al Casei Albe, a spus că eficacitatea eprubetelor nu înseamnă că va funcționa la oameni.

Studiile asupra oamenilor au prezentat concluzii contradictorii. De exemplu, un mic studiu chinez a spus că prognosticul a fost „bun", dar medicamentul necesită investigații suplimentare. Între timp, un studiu francez care combină medicamentul cu un antibiotic popular - despre care Trump a spus că ar putea fi un schimbător de jocuri - nu a arătat nicio dovadă că ar fi un antiviral rapid sau că ar avea beneficii clinice.

Este un anti-malarian?

Da, dar din 2006, nu a fost recomandată utilizarea în malarie severă. Are valoare de „medicament anti-reumatic care modifică boala", care poate diminua durerea și umflarea artritei, potrivit Colegiului American de Reumatologie. Este utilizat pentru tratarea artritei reumatoide, artritei copilăriei, a unor simptome ale lupusului și a altor boli autoimune. 

"Nu este clar de ce hidroxiclorochina este eficientă în tratarea bolilor autoimune. Se crede că hidroxiclorochina interferează cu comunicarea celulelor din sistemul imunitar", spune colegiul medicilor.

Vin mai multe studii făcute pe oameni?

Da, multe dintre ele. Producătorii de medicamente au furnizat guvernului federal milioane de doze, iar Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente, care nu a aprobat oficial hidroxiclorochina pentru tratarea COVID-19, a emis o autorizație de utilizare de urgență pentru a trata pacienții cu COVID-19.

Medicamentul ar trebui să fie folosit în ultimă instanță pentru pacienții extrem de bolnavi, după ce „pot să poarte o conversație cu furnizorul de servicii medicale despre tot ceea ce ar putea face pentru a-și salva viața", a declarat pentru Fox News generalul chirurg american SUA Jerome Adams.

De ce Trump continuă să-l menționeze?

El consideră că medicamentul poate fi o armă puternică împotriva lui Covid-19, spune el, „și există semne că funcționează în acest sens - unele semne foarte puternice". De asemenea, el consideră că luarea medicamentului ar putea fi utilă ca măsură preventivă pentru lucrătorii din domeniul sănătății, citează CNN.

Experții nu au sugerat acest lucru din urmă, dar Trump are dreptate că există semne promițătoare. În timp ce specialiștii în sănătate spun că este mai bine să aștepți până când studiile clinice vor determina dacă hidroxiclorochina este sigură și eficientă în tratarea COVID-19, Trump vrea rezultate mai rapide. S-ar putea să nu funcționeze, a spus el, dar nu vrea să aștepte 18 luni pentru a afla. 

Este un medicament sigur?


Trump arată că a fost folosit de zeci de ani, „așa că știm că dacă lucrurile nu merg așa cum a fost planificat, nu va ucide pe nimeni". Experții din domeniul sănătății se simt mai bine în ceea ce privește siguranța acestuia decât ar fi „un medicament complet inedit", a spus Adams pentru Fox.

Hidroxiclorochina este bine tolerată la pacienții cu COVID-19, spune Centrul american pentru controlul și prevenirea bolilor, în timp ce Colegiul American de Reumatologi spune că este bine tolerat în general.

Efectele secundare sunt rare și cel mai frecvent includ greață și diaree. Efectele secundare mai puțin frecvente includ erupții cutanate, modificări ale părului, slăbiciune și, în cazuri rare, anemie sau modificări ale vederii.

Oamenii ar trebui doar să-l ia și să vadă ce se întâmplă?

Pacienții cu Lupus folosesc în mod obișnuit medicamentul pentru a-și trata simptomele - pentru unii, nu există nicio alternativă - și este singura terapie cunoscută pentru sindromul Sjögren primar, o altă tulburare autoimună, a spus The Lancet.

Din cauza deficiențelor provocate de interesul legat de coronavirus, Fundația Lupus din America a solicitat producătorilor de medicamente să își crească producția de hidroxicloroquina, iar Kaiser Permanente nu mai completează prescripțiile de rutină pentru cloroquina, a raportat The Lancet.

Comisarul FDA, Stephen Hahn, care a solicitat un „studiu clinic mare, pragmatic" al medicamentului, a solicitat, de asemenea, precauție, avertizând împotriva „tratării pacienților cu un produs care s-ar putea să nu funcționeze atunci când ar fi putut urmări alte tratamente mai adecvate", mai citează CNN. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel