Groapă de gunoi, suspiciune pericol radioactiv. Garda de Mediu, control. Update: ECOREC, precizări

poza cu caracter descriptiv
poza cu caracter descriptiv

Control al Gărzii de Mediu la Glina, acolo unde a apărut suspiciunea - potrivit unor articole de presă - de depozitare a unor deşeuri radioactive. 

Update:  ECOREC S.A., precizări

Cu privire la informatiile eronate din articolul  „Groapa de gunoi Glina, o nouă poluare cu iod radioactiv” reluat in cadrul stirilor referitor la o posibila poluare cu iod radioactiv in incinta depozitului Glina:

  1. În raport de continutul acestui articol, avem mai multe precizări de făcut, având în vedere informatiile false publicate, precum si consecintele unor asemenea informatii lansate în mass – media atât fată de reputatia societătii , ECOREC S.A. cât si pentru dezinformarile si crearea de panica in rândul populatiei;
  2. În primul rând, cu privire la afirmatiile false referitoare la faptul că “Un nou pericol de poluare, de această data cu iod radioactiv, pentru localnicii din jurul gropii de gunoi Glina”vă învederăm că în realitate pericolul unei poluari, indiferent de natura ei, nu exista la depozitul Glina, datorita tehnologiilor folosite pentru constructia acestuia cat si  a fluxului tehnologic de operare
  3. 3.     Adresa nr. 877 din data de 22.10.2018, la care se face referire în articolul anterior amintit, a fost transmisă de ECOREC SA către un operator de salubritate si nu către agentii economici si Primaria sectorului 2, asa cum sustine în fals AEDE. Prin aceasta adresa ECOREC SA a informat operatorul de salubritate de sistarea serviciilor datorita rezultatelor obtinute cu ocazia unor verificarilor din cadrul fluxului tehnologic cand s-a constatat ca in deseurile predate pentru tratare s-au regasit textile îmbibate în iod medicinal ( iod folosit in mod uzual in unitatile sanitare din Romania).
  4. În al doilea rând,afirmatiile „că au fost aduse în incinta gropii de gunoi Glina deșeuri care conțin iod radioactiv”, sunt false, deseurile respective nu au fost eliminate in incinta depozitului, transportul respectiv fiind identificat si izolat in zona de securitate de la intrarea in amplasament, unde in prezenta autoritatilor deseurile contaminaate au fost izolate si preluate in custodie in vederea eliminarii conforme de catre echipa tehnica a IFIN HH.
    1. Conform proceselor verbale incheiate de autoritati cu aceasta ocazie, au fost detectate deseuri textile contaminate cu iod de provenienta medicala, care au fost izolate si preluate in conditii de maxima securitate in conformitate cu normele europene in vigoare. In urma verificarilor făcute de Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare în amplasamentul depozitului Glina nu au fost constatate diferente de valoare fata de valoare fondului natural radioactiv.
  1. În al treilea rând, cu privire la poluarea „legată de deseurile toxice provenite de la Aro Câmpulung care au fost amestecate cu deseurile municipale”, vă aducem la cunostintă că aceasta a făcut obiectul dosarului penal nr. 501/P/2012 aflat pe rolul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia de urmărire penală si criminalistica. În cadrul respectivului dosar penal s-au efectuat cercetări cu privire la tentativa societătii GLOBAL ECO CENTER SRL de a depozita in data de 23.09.2010 la depozitul Glina deseuri netratate însa declarate in acte (formulare de încărcare descărcare si buletine de analiza) ca fiind stabilizate.Respectivul dosar penal nr. 501/P/2012 s-a finalizat cu trimiterea în judecată in data de 01.06.2016 a inculpatilor Tifan Vasile si GLOBAL ECO CENTER SRL, ECOREC SA având doar calitatea de martor. Asa cum rezultă din documentele oficiale, intreaga cantitatea de deseuri pe care GLOBAL ECO CENTER SRL a încercat sa o elimine la depozitul Glina a fost inventariata, sigilata si stocata temporar pe o platforma betonata fără ca aceste deseuri sa ajungă in zona activa de depozitare. Ulterior, in data de 09.12.2010 aceste deseuri au fost preluate in integralitate de către GLOBAL ECO CENTER SRL pentru a fi transportate si neutralizate la Câmpulung Muscel.
  2. Referitor la afirmatiile privind sentinta dispusa de Tribunalul din Roma, facem urmatoarele precizari:  

-        ECOREC SA  nu este parte in dosarul din Italia

-        In cei 18 ani de activitate,  ECOREC SA nu a fost implicată niciodată în nicio actiune de spălare de bani sau de evaziune fiscală, societatea nu a făcut obiectul vreunei cercetări si neexistand pe rol nicio cercetare penala în acest sens

-        Hotărârea dispusa de Tribunalul din Roma nu este definitivă, putând fi atacată cu apel și apoi cu recurs, iar în tot acest timp prezumția de nevinovăție subzista

Mentionam ca fata de acest subiect vom veni cu precizari ulterioare.

 

  1. 8.     Pe cale de consecintă, în cadrul articolului de presă mai sus amintit care reprezinta publicitate plătită de către AEDE s-au adus acuzatii grave la adresa ECOREC S.A. în conditiile în care, la o minimă diligentă din partea oricărui redactor cu privire la aceste acuzatii se putea observa cu usurintă, caracterul neadevarat ala acestora. Toate afirmatiile mediatizate sunt neadevărate si modul în care au fost difuzate publicului denotă o rea – credintă evidentă cu rol de a crea panică în rândul populatiei si cu scopul de a denigra activitatea ECOREC S.A. de la depozitul Glina
  2. Având în vedere aceste precizări, vă rugăm să observati că modul de redactare a articolului de presă aduce o gravă atingere reputatiei societătii ECOREC SA, prin prezentarea către publicul larg a unor informatii eronate care dezinformeaza si creeaza panica in randul populatiei.
  3. De asemenea, vă învederăm că publicarea unor informatii eronate si defăimătoare cu privire la o societate care desfăsoară o activitate de interes public creează un prejudiciu nu numai ECOREC S.A., ci si serviciului public în sine pe care îl desfăsurăm.  
  4. În concluzie, vă notificăm cu privire la acest drept de replică, precum si cu solicitarea de a lua la cunostintă de informatiile false si eronate pe care le-ati prezentat în cadrul articolului de presă publicat. În acest sens, dorim ca respectivul articol de presă disponibil să fie înlăturat, după publicarea în prealabil a dreptului la replică.
  5. 12.  În caz contrar, vă informăm că vom demara toate procedurile judiciare disponibile cu privire la apărarea demnitătii, onoarei si reputatiei, drept protejat atât de legislatia natională, precum si de Conventia Europeană a Drepturilor Omului.

Ştirea iniţială: "Urmare a apariției, în presa națională, a unor informații cu privire la suspiciunea de depozitare a unor deșeuri radioactive pe depozitul de deșeuri municipale Glina (administrat de SC ECOREC SA), o echipă formată din comisari ai Gărzii Naționale de Mediu - Comisariatul General și reprezentanți ai Agenției Naționale pentru Protecția Mediului - Laboratorul Național de Referință pentru Radioactivitate s-a deplasat, în data de 07.02.2019, la depozitul respectiv, pentru a efectua măsurători cu privire la nivelul radiațiilor din incinta acestuia și la limita amplasamentului.

În urma verificărilor efectuate de Garda Națională de Mediu, pe amplasament nu au fost identificate deșeuri radioactive. Totodată, determinările efectuate cu aparatura din dotarea ANPM - Laboratorul Național de Referință pentru Radioactivitate (LNRR), nu au înregistrat depășiri față de nivelul normal de radiații, valorile situându-se în limitele fondului natural atmosferic

Măsurătorile au fost efectuate în diferite puncte ale amplasamentului, în mod special în zona de recepție a deșeurilor și în zona celulei de depozitare. Ca urmare a verificărilor și a rezultatelor determinărilor efectuate de laborator, vă comunicăm că, în data de 07.02.2019, pe amplasamentul depozitului de deșeuri Glina, nu au fost găsite deșeuri radioactive și nu s-au identificat depășiri față de nivelul normal de radiații.

În continuare, Garda Națională de Mediu va efectua inspecții periodice și va monitoriza situația depozitul de deșeuri, conform competențelor specifice, se arată în comunicatul transmis de către Garda de Mediu", se arată într-un comunicat al Gărzii de Mediu.

Comisia Națională pentru Controlul Activităţilor Nucleare vine cu precizări

"Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) in conformitate cu prevederile Legii 111/1996 privind desfășurarea în siguranță, reglementarea, autorizarea și controlul activităților nucleare, republicata cu modioficarile si completarile ulterioare are atributii de control si in urma sesizarilor primite de la factorii interesati verifica situatia surselor de radiatii si ia masurile care se impun.

In Romania, conform legislatiei exista un sistem de monitorizare, control si alarmare, disponibil 24/7, prin care se detecteaza posibilele poluari, iar in situatia incidentelor radiologice sau nucleare, CNCAN este notificat. Astfel, acest sistem este destinat protectiei populatiei si mediului inconjurator. Referitor la groapa de gunoi de la Glina, ultimul eveniment notificat la CNCAN a avut loc in octombrie 2018, iar in urma acestuia s-a desfasurat o actiune comuna a CNCAN impreuna cu Serviciul pentru Interventii si Actiuni Speciale (SIAS), Serviciul Arme, Explozivi si Substante Periculoase (ESP) și Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” (IFIN-HH).

Pe parcursul operatiunilor de verificare efectuate la SC ECOREC SA (cu punct de lucru la Glina) s-a analizat procesul tehnologic de sortare a deseurilor si s-au dat dispozitii si recomandari. Ca urmare a acestora, deseurile radioactive au fost predate catre IFIN HH, ECOREC urmand sa se doteze cu un portal de detectie pt evaluarea riscurilor radiologice in conformitate cu Ordinul Ministrului Mediului nr. 757/2004 modificat prin Ordinul nr. 414/02.05.2018", se arată în comunicatul transmis de către Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN).

Vezi şi: Astrologul Burculeț, live ACUM la DCNews. Trimite-i întrebările

Bugetul a fost adoptat de Guvern. PSD: Ne concentrăm pe investiţii

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel