Completul de cinci judecători al instanţei supreme l-a audiat, marţi, pe fostul secretar general al MAI Laurenţiu Mironescu, care a susţinut în faţa magistraţilor că nu se înţelegea cu senatorul Mircea Banias, că nu a avut o ascensiune politică în perioada invocată de procurori şi că nu reprezintă un pericol public.
Completul de cinci judecători de la instanţa supremă dezbate marţi recursul făcut de persoanele din gruparea Mironescu, arestate în urmă cu câteva zile de către judecătorii Secţiei penale de la aceeaşi instanţă. Cei mai mulţi inculpaţi au arătat că nu doresc să dea declaraţii în faţa instanţei, menţinându-le pe cele date la dezbaterile pe fond, transmite Mediafax.
Fostul secretar al MAI Laurenţiu Mironescu şi comandantul "Grupului de nave" Constanţa din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, Adrian Pătraşcu, au optat să vorbească în faţa celor cinci judecători. "Îmi pare extrem de rău că acest eveniment prin care trec aduce atingere Ministerului Administraţiei şi Internelor şi funcţiei de demnitar", şi-a început Mironescu declaraţia.
Acesta le-a spus judecătorilor că din acest grup cunoaşte în mod particular "două-trei persoane", el nominalizând un fost coleg de liceu. Mironescu a respins acuzaţiile aduse de procurori legat de traficul de influenţă pentru o funcţie politică şi a precizat că din 2008 de când a "pierdut poziţia pentru Constanţa", a fost "marginalizat continuu", iar în 2008-2010 a fost în poziţii politice "nesemnificative". Întrebat de către procurorul DNA despre o convorbire cu Aurelian Pilcă în care este nominalizat Mircea Toader, fostul secretar general în MAI a arătat că din acea convorbire reiese "fără echivoc" dorinţa lui clară de a se retrage din postul de secretar executiv al Biroului Permanent Judeţean al PDL. De asemenea, chestionat în legătură cu discuţiile sale despre funcţia de director a Portului Constanţa, Mironescu le-a spus judecătorilor că a mai deţinut această funcţie în perioada 1999-2001, decsriind-o ca pe una nobilă prin prisma căreia putea face "foarte multe lucruri bune pentru economia României".
Referitor la această funcţie Mironescu a arătat că a introdus o cerere însoţită de CV la Biroul Permanent judeţean al partidului, în urma căreia nu a obţinut sprijinul partidului din cauza „prăpastiei de potenţial politic din aceşti doi ani“. „De aceea vroiam să aleg calea profesionalismului şi să las în urmă politica“, a spus Laurenţiu Mironescu.
Referitor la acuzaţiile de pericol public aduse lui, Mironescu a nominalizat funcţiile ocupate, respectiv pe cea de secretar general al MAI din 6 ianuarie şi renumirea în funcţie "în 29 sau 30 ianuarie" printr-o hotărâre a Guvernului şi pe cea de membru în Comisia ministerială de combatere a evaziunii fiscale. „Sub nicio formă nu mă pot vedea ca un pericol pentru ordinea publică. Sunt dispus să ofer orice date pentru combaterea corupţiei iar în legătură cu schema TV în care eu sunt la etajul 2 cu senatorul Banias oferind protecţie externă, vă arăt deschis că eu nu am putut oferi protecţie internă pentru mine“, a mai declarat fostul secretar MAI în faţa judecătorilor.
Întrebat de procurorul DNA în legătură cu o discuţie telefonică cu senatorul Banias, Mironescu a arătat că este posibil ca la acel moment să fi discutat cu demnitarul, dar că de la sfârşitul anului 2009 şi până în prezent nu a mai avut niciun fel de tangenţă cu acesta "graţie unei stări conflictuale" dintre ei doi.
În legătură cu apartenenţa sa la firma Euro Shipping Service, Mironescu a recunoscut că este acţionar alături de Banias şi Ioan Bălan, fost director al CN APMC, dar că chiar şi aşa nu a interferat cu senatorul care atunci când trecea pe lângă el nici nu îl saluta. Despre firmă Mironescu a precizat că are 17-18 angajaţi cu "un plus financiar firav", administratorul acesteia fiind Nicolae Kiss, fost comandor în marină, şi că nu a optat a pleca din această societate pentru că are o activitate de zece ani iar la nivelul ei s-au făcut o serie de investiţii.
"Eu cu Banias nu am schimbat o vorbă. Când trecem unul pe lângă altul nici nu se salutăm. Sub nicio formă nu am vorbit cu Banias din anul 2009 încoace", a spus Mironescu în sala de judecată. Cei cinci judecători de la instanţa supremă au respins întrebarea procurorului DNA prin care acesta îi cerea lui Mironescu să spună dacă în dimineaţa arestării sale a vorbit cu ministrul Traian Igaş oferindu-şi faţă de acesta în continuare serviciile pentru renumirea în funcţie. Procurorul DNA l-a întrebat pe Mironescu despre o discuţie din 30 august 2010 purtată cu Aurelian Pilcă în legătură cu o "reţetă" şi "o fată bălană". "Fata bălană este evident Ioan Bălan, iar reţetele despre care discut acolo se referă la o diagnoză managerială care se află de altfel stocată în calculatoarele noastre de DNA şi care vizau Portul Constanţa şi navele ce ajungeau acolo", a explicat Mironescu instanţei.
Referitor la relaţia sa cu Aurelian Pilcă, Mironescu a recunoscut că terenul pe care este construită casa acestuia îi aparţine, că au o relaţie foarte veche şi că părinţii lui i-au cununat pe cei ai lui Pilcă, acesta fiind şi persoana care l-a sprijinit la momentul decesului tatălui său în 2009.
În finalul declaraţiei sale, Mironescu le-a spus judecătorilor că funcţia de secretar general al MAI a venit la cererea lui Igaş "fără niciun suport politic", moment la care el a demisionat "imediat" din partid.
Citeşte şi:
Acuzaţii din gruparea Mironescu, aduşi la ICCJ pentru recurs
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu