Gheorghiţă: NU e vorba de contraindicaţie la persoanele cu condiţii de IMUNODEPRESIE

Vaccin. Foto: Pexels
Vaccin. Foto: Pexels

Preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea anti-COVID-19, dr. Valeriu Gheorghiţă, a declarat, marţi, 5 ianuarie, că, în cazul persoanelor cu condiţii de imunodepresie, nu există contraindicaţie. 

„În cazul persoanelor cu condiţii de imunodepresie, (...) nu este vorba de contraindicaţia de administrare a vaccinului, ci de faptul că nu ştim cât de prompt va fi răspunsul imun după vaccin, dar este un aspect care este valabil pentru toate vaccinurile şi nu în mod particular pentru vaccinul împotriva COVID-19, cu menţiunea doar a vaccinurilor care nu includ virusuri vii atenuate, adică virusuri sau alte tipuri de agenţi patogeni atenuaţi care se pot redeştepta, dacă vreţi, la persoanele sever imunodeprimate. În cazul vaccinului împotriva COVID-19, nu există o precizare legată de contraindicaţii la această categorie de persoane, în schimb, ceea ce nu putem şti şi ceea ce este precizat, inclusiv în recomandările din rezumatul caracteristicilor produsului, nu putem anticipa care este nivelul de protecţie pe care îl va obţine respectivul pacient după vaccin, având în vedere că răspunsul propriu al imunităţii, al organismului este deficitar”, a explicat Gheorghiţă, într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria.

Acesta a fost întrebat dacă pacienţii cu boli oncologice sau cu tulburări de coagulare a sângelui pot să se vaccineze. Potrivit acestuia, la persoanele care urmează tratamente anticoagulante, dimensiunea acului care se foloseşte pentru administrarea vaccinului este foarte mică, adică trauma pe care o produce este nesemnificativă. „Însă, din precauţie, la pacienţii care au tulburări severe de coagulare trebuie să amânăm administrarea vaccinului şi, în colaborare cu medicul cardiolog sau hematolog, vom lua decizia potrivită pentru pacientul respectiv”, a precizat Valeriu Gheorghiţă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel