EXODUL medicilor români, CONTROVERSA COVID-19. Borcean, CERERE pentru Merkel și Macron

Președintele Colegiului Medicilor din România, Gheorghe Borcean, cere compensații din partea Angelei Merkel sau din partea lui Emmanuel Macron pentru exodul doctorilor români. Iată motivul și ce spune acesta.

Preşedintele Colegiului Medicilor din România este de părere că Germania sau Franța ar trebui să compenseze cumva România pentru exodul medicilor români de care beneficiază aceste țări. Declarația lui Gheorge Borcean a ajuns și în prestigiosul cotidian german „Frankfurter Algemeine Zeitung" (FAZ), care ulterior i-a luat interviu. 

14.000 de medici au părăsit România

Potrivit FAZ, Gheorghe Borcean a spus că aproximativ 14.000 de doctori au părăsit România în perioada 2010 - 2018, motiv pentru care, acordarea unor compensaţii e justificată, din moment ce pregătirea fiecărui medic costă România aproximativ 100.000 de euro.

Jurnaliştii germani au stat de vorbă şi cu preşedintele Colegiului Medicilor din Serbia, care însă nu e de acord cu afirmaţiile românului: „Nu e o idee bună, nu ne putem vinde doctorii", a spus oficialul din ţara vecină.

Borcean a clarificat situația. "Nu am vorbit în numele statului"

Contactat de Digi24, Gheorghe Borcean a explicat în ce context au fost făcute aceste afirmații, ba mai mult, a subliniat că nu a vorbit în numele statului român, cu atât mai mult cu cât organizația pe care o conduce este „neguvernamentală".

„Nu era o polemică între mine și colegul din Serbia. Discuția a fost foarte colocvială cu domnul de la FAZ, un ziar serios, de altfel. Nici nu am crezut că e de acolo. M-a sunat cineva și am discutat o oră, aproximativ, dar ne-am înțeles finalmente. M-a întrebat: dacă ai putea să o suni pe Merkel sau Macron, ce le-ai spune? A, zis că aș vorbi mai întâi cu Macron, că sunt vorbitor de franceză. I-aș spune că știu că nu poți pune o piedică cuiva să circule în Europa, dar dacă tot ar trebui să-i cer ceva, i-aș cere să compenseze statul român, de la care Franța a primit 4.000 de medici, Germania - 4.000, Anglia - 4.000, în perioada de la intrarea în UE. Costurile pentru România pentru a produce un medic sunt 100.000 de euro, sumat asta ar însemna 1,4 miliarde de euro. Discuția a început cu ideea că oare România nu suferă acum pentru că a pierdut mii de medici și nu resimte impactul negativ, mai ales în perioada de pandemie? De acolo a plecat discuția, asta a fost afirmația. N-am spus vreodată să trimită medicii înapoi, ci să plătești ceva pentru ei", a explicat dr. Gheorghe Borcean pentru digi24.ro.

"Evident că ai putea cere"

Întrebat dacă a fost vorba despre o metaforă sau chiar dori acest lucru, președintele Colegiului Medicilor a răspuns: „Întrebarea e retorică. Evident că ai putea cere. Noi suntem reprezentați în mai multe instituții, asociații, comuniuni ale ordinului medicilor din Europa. Peste tot pe unde suntem reprezentați, discutând între noi, toată lumea - și colegii germani, și cei francezi, englezi, recunosc beneficiile pe care le au de pe urma importului de medici și sigur, ar trebui să se întâmple ceva în compensație pentru asta, cel puțin în mediul sanitar".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel