EXCLUSIV  Gheorghe Băltăreț, infarct la 36 de ani. MINUNE făcută de medicii români: În inimă am o pompă - INTERVIU

O echipă de medici din România i-a schimbat viața lui GB. Cine este acesta veți afla în rândurile ce urmează.

Cum ne-am recunoaște dacă ne-am întâlni doar inimile? Poate am fi mai răbdători. Și cu noi, și cu ceilalți. Oamenii vor lucruri clare, sigure, și nici prin cap nu le trece că va veni un moment în care vor trebuie să cheme salvarea care îi va duce la spital. Sau că, poate, într-o zi, vor ajunge să trăiască cu o pompă în inimă.

"Am primit un mesaj de la un pacient"

Vlad Anton Iliescu este doctorul care i-a schimbat viața unui bărbat. "Am primit un mesaj de la un pacient, că azi împlinește doi ani de când trăiește cu o inimă artificială; doi ani cu multiple încercări peste care a trecut cu răbdare, tenacitate, optimism și o impresionantă dorință de a trăi! Tot respectul meu GB, și La mulți ani!", a transmis Vlad Anton Iliescu.

Redactorii DC News l-au contactat pe GB pentru un interviu. GB este Gheorghe Băltăreț. Are 44 de ani și locuiește într-un cartier bucureștean.

Inima lui nu mai funcționa cum trebuie, fiind pus în fața unei decizii grele, pe care a acceptat-o cu un optimism care ar trebui să se răspândească printre toți cei care au nevoie de un strop de speranță. Își dorește ca oamenii să afle că există și alte soluții, că în România sunt medici extraordinari, devotați și foarte bine pregătiți.

"Mi-a costat inima"

"Am suferit un infarct la 36 de ani. Deoarece după m-am simțit bine, am fost neglijent. Am muncit mult. S-a repetat infarctul. Mi s-a pus și un stent. Ca toți românii, aveam rate la bancă, și am fost nevoit să muncesc mult în continuare. Din păcate, mi-a costat inima. Stentul mi-a fost pus în 2013, iar prin 2015 deja inima nu mai putea. Am avut și pneumonie. Neavând altă posibilitate de tratament, mi-a fost prezentată o opțiune la Spitalul Fundeni (n.r. unde a fost făcută și operația)", a spus, pentru DC News, bărbatul.

"În inimă am o pompă"

"Am și inima mea, numai că funcționează la o capacitate extrem de redusă. În inimă am o pompă, care înlocuiește funcțiile inimii. Pompa respectivă este comandată de un mini-calculator, alimentat de două baterii. Calculatorul și bateriile sunt externe. Este un fir în partea dreaptă, cuplat la mini-calculator. Când stau în pat, mă alimentez de la priză cu transformator. Mini-calculatorul și bateriile au în jur de două kg. Pompa e mică", povestește cu zâmbetul pe buze Gheorghe Băltăreț. "M-am obișnuit, e ca și cum aș purta o borsetă cu mine, și ziua, și noaptea. Firul este tot timpul pansat, e steril, însă reprezintă o poartă de intrare a microbilor. Din când în când, mai trebuie să fac câte un tratament cu antibiotice. Până acum, toate situațiile care au apărut au fost rezolvate", a explicat acesta.

(w670)

Despre operație și recuperare

Operația în sine a durat în jur de cinci-șase ore. "Au venit și cei din America, care au sistemul respectiv, a mai fost și un profesor doctor din Israel. Perioada de recuperare la Terapie Intensivă a durat zece-12 zile și apoi recuperare pe secția de Chirurgie", a spus Gheorghe Băltăreț, care își dorește ca oamenii să afle că există în România și doctori foarte bine pregătiți, care redau speranță și bucurie în viața pacienților. Gheorghe Băltăreț a spus că echipa condusă de Vlad Anton Iliescu s-a comportat excelent. "Au fost minunați. Nu știu cum aș putea să le mulțumesc vreodată", a spus bărbatul. "Sunt foarte mulți doctori care nu au curajul pentru a realiza o asemenea procedură. Am și întâlnit oameni care mi-au spus că nu ar avea curajul necesar", a zis acesta, adăugând: "Înainte de operație, nu puteam să fac doi pași, nu puteam nici să mă ridic din pat".

Deși nu mai poate lucra, bărbatul se declară mulțumit. "Pot să merg, pot să mă ocup de nevoile mele personale. Este dificil uneori, de exemplu nu poți ieși la plimbare fără să ai un însoțitor. Pot apărea situații neprevăzute, e bine să fii precaut tot timpul", spune acesta.

"Dacă vrei să fii alături de familia ta, trebuie să faci orice"

"Au încercat totul pentru a-mi repara inima. Mi-au explicat în ce constă procedura, care sunt riscurile, la ce va trebui să renunț. De exemplu, eu nu mai am voie să intru în apă. Nu mai am voie să fac baie în cadă, doar duș. Nu pot să mai intru în mare. Nu pot să mai stau la temperaturi de peste 25 de grade sau la temperaturi foarte scăzute. Sunt recomandări pe care este bine să le respecți. Alimentația este ca la orice bolnav cardiac. Dacă vrei să trăiești și să fii alături de familia ta, trebuie să faci orice", a spus bărbatul.

"Are alarme"

"Are și niște alarme. În cazul în care apar probleme, ești atenționat înainte. Nu trebuie să te panichezi. Sunt alarme, un fel de cod galben, pe care le poți rezolva singur, dar și alarme roșii, pe care, la fel, le poți rezolva singur. De exemplu, se deconectează bateria din greșeală sau se oprește curentul. Aparatul funcționează cu o sursă, însă are tot timpul două surse de alimentare, pentru situația în care s-ar opri una. Ești avertizat, și atunci trebuie să iei măsuri.

Sunt alarme pe care nu poți să le rezolvi singur, și atunci trebuie să contactezi personalul medical. Dumnealor știu ce au de făcut, dar acelea sunt rare. Singurul lucru ieșit din comun e faptul că ai un organ în interior, că acum trebuie să-l privim ca pe ceva al nostru. E ceva ce îți aparține", a declarat acesta.

"Oamenii uită"

"Oamenii uită să aibă grijă de organism. Dacă n-aș fi fost optimist, m-aș fi pierdut. Dar am luptat și lupt în continuare. Voi lupta câte zile voi avea și încerc să trăiesc cu bucurie", a spus Gheorghe Băltăreț.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel