Geoană: Schengen-ul, pierdut pe mize geostrategice. Problema Bulgariei

Președintele comisiei parlamentare speciale pentru aderarea la Schengen, Mircea Geoană, crede că premierul Franței, Jean-Marc Ayrault, evaluează intrarea României în Schengen în funcție de contextul politic din Franța, unde socialiștii pierd în popularitate înainte de alegerile municipale. Într-un scurt interviu acordat DeCe News, fostul ministru de Externe spune că Vestul nu este îngrijorat că România va fi folosită de teroriști și imigranți orientali pentru a accede pe teritoriul Uniunii Europeane. În schimb, o problemă la acest capitol o reprezintă Bulgaria, devenită în ultimele luni refugiul a mii de civili sirieni, alungați de războiul purtat de guvernul lui Bashar al-Assad cu rebelii.

R: După declarațiile d-lui Ayrault în fața Adunării Naționale, asistăm la un alt blocaj pe tema Schengen. Cum se explică?

Mircea Geoană: Cred că este o situație destul de ingrată pentru premierul francez, care a declarat la București că România ar trebui să fie sprijinită pentru o intrare etapizată în Schengen și, ca urmare a valului de declarații ale altor lideri francezi, a trebuit să-și nuanțeze poziția în declarația publică din fața Adunării Naționale franceze. E pur și simplu presiunea uriașă a alegerilor municipale în fața Partidului Social Democrat francez aflat la putere și care este într-o situație de scădere în popularitate în opinia publică.

Așadar, este o chestiune ce ține de bătălia politică internă de la Paris.

Este evident că între ceea ce a declarat la București și ceea ce a declarat în fața AN este o schimbare și ceea ce a deranjat foarte mult la București este că această schimbare de poziție a apărut fără niciun fel de consultare prealabilă, surprinzând Bucureștiul, și evident că acest lucru a condus la o reacție legitimă de frustrare, de aici de la București.

Spusele d-lui Ayrault au mai alimentat o teorie. Cea conform căreia unele țări din Vest se tem că intrarea României în Schengen va vulnerabiliza Europa, permițând accesul imigranților orientali și chiar teroriștilor.

România nu cred că aduce la modul realist un astfel de risc. Pentru că frontiera estică ne-o protejăm destul de bine. Aceea este frontiera noastră cea mai vulnerabilă, cea mai lungă și cea mai complicată. Cât despre Bulgaria, faptul că acum au ajuns în Bulgaria un număr mare de refugiați sirieni creează un anumit tip de preocupare de data aceasta legitimă, cu privire la riscul de a veni prin Bulgaria, în România și de aici în restul Europei. Dar aici este o problemă mai degrabă legată de Bulgaria decât de noi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel