Este imposibil ca eplorarea și exploatarea gazelor de șist să producă cutremure, potrivit profesorului Victor Mocanu, expert în tectonică, la Universitatea București.
Profesorul Victor Mocanu a declarat pentru DC NEWS că seismele în Vrancea au loc la adâncimi foarte mari de până la 200 de km, adâncimi la care fracturarea hidraulică nu ajunge.
”Fracturarea hidraulică este un proces care se practică de zeci de ani și se practică și în România. În România se face fracturare hidraulică o dată la 2-3 zile și n-am avut niciodată nicio problemă. Fracturarea hidraulică se face la adâncimi cuprinse între 2.5 și 4 km. Cutremurile Vrâncene sunt cutremure din clasa intermediară care au adâncimi cuprinse între, să zicem, 30 și 220 de km ale hipocentrului ( hipocentru - locul unde se produce cutremurul n.r). Discutăm de un alt ordin de adâncime față de fracturarea hidraulică. Este extrem de puțin probabil ca fracturarea hidraulică să producă cutremur de pământ. De cutremure de pământ devastatoare nici nu poate fi vorba pentru că ele au loc la adâncimi foarte mari, iar fractuarea hidraulică ajunge la maxim 4 km. În industria de petrol, adâncimea maximă la care se ajunge este de 15 km”, a explicat Prof. dr. Victor Mocanu.
A nu se confunda cutremurele cu mișcările de pământ
Victor Mocanu a mai explicat că mișcări de pământ se pot produce, dar aceasta sunt extrem de mici.
”Dacă se încarcă un lac de acumulare cu prea multă apă și, din diverse motive, acest lac este golit în procent semnificativ, se schimbă starea de eforturi în masivele din jurul lacului, astfel încât pot apărea mici reașezări de forțe, producând mici cutremure de pământ, forțând denumirea de cutremur de pământ. Asta se întâmplă în mod frecvent și pe poduri atunci când trece o sarcină supraîncărcată sau pe o stradă atunci când trece un camion mare cu multe tone: pot fi generate mici șocuri, dar acestea nu sunt în sensul strict al cuvântului cutremure de pământ”, a explicat Victor Mocanu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu